"Dok Evropa spava, Putin pobeđuje"

"Dok Evropa spava i ide ka tome da potpuno izgubi značaj u geopolitičkim pitanjima, pobednik na međunarodnoj sceni je ruski predsednik Vladimir Putin".

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 20.01.2020.

14:41

Foto: Tanjug/AP/Alexei Daniæev, Sputnik, Kremlin Pool

Moskva je ponovo centar svetske politike, piše dopisnik nemačkog lista „Handelsblat“ Matijas Brugman.

Ruski predsednik je geopolitički pobednik, zahvaljujući tome što se odlučio da rizikuje. On je obezbedio sebi vlasti u zemlji, a takođe se učvrstio na svetskoj sceni u spoljnoj politici, smatra Brugman.

Nemački novinar podseća na davno zaboravljene reči bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, koji je rekao da je Rusija regionalna sila, ali ističe da je Putin omogućio da zemlja danas ponovo nosi status svetske sile.

Konkretno, ruski predsednik je zajedno sa Iranom učvrstio vlast predsednika Sirije Bašara el Asada u zemlji, dok istovremeno NATO nije mogao da napadne Asada zbog režima zabrane letenja iznad Sirije, navodi autor.

Brugman ističe da je nakon ponovnog pripajanja Krima Rusiji i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine, šef Kremlja postao odlučujući faktor moći i u tom regionu.

Predsednik Rusije je učvrstio svoj položaj u svetskoj politici nakon najavljenih strukturnih promena u ruskom političkom establišmentu.

„Evropa ne ide u rat, kao 1914. godine, nego se udobno uljuljkava i kreće u pravcu geopolitičke beznačajnosti. Evropa se mora probuditi ako ne želi da dopusti dalje jačanje ruskog uticaja u svetu. SAD i Kina će rešiti trgovinska pitanja, a SAD i Rusija geopolitičke konflikte. Evropi će samo dozvoliti da snabdeva žrtve kriza i ratova. Došlo je vreme za buđenje“, apeluje na Evropljane novinar "Handelsblata“, prenosi "Sputnjik"..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: