Sardine opet protiv Salvinija

Desetine hiljada pristalica italijanskog građanskog antifašističkog pokreta "Sardine" protestovalo je večeras u Bolonji.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANSA
Foto: EPA-EFE/ANSA

Protresti se dešavaju nedelju dana pre ključnih regionalnih izbora u okrugu Emilija-Romanja.

Pokret protestuje protiv desničarske stranke Liga i njenog lidera Matea Salvinija, čiji je predstavnik kandidat u tom okrugu poznatom kao "uporište levičara". Pobeda Lige u tom okrugu bi mogla da destabilizuje ili čak dovede do pada sadašnje vlade koju čini koalicija Demokratske stranke i Pokreta pet zvezdica.

Prema poslednjim anketama, kandidati levice i desnice u okrugu Emilija-Romanja imaju jednake šanse da pobede na izborima zakazanim za 26. januar i dobili bi oko 45 odsto glasova.

Salvini je rekao da će u slučaju pobede svog kandidata od premijera Đuzepea Kontea zatražiti "proceduru smene" lidera Pokreta pet zvezdica Luiđija Di Maja i lidera Demokratske stranke Nikole Zingaretija.

Pokret "Sardine" je nastao posle iznenadne pobede kandidata Lige krajem oktobra na lokalnim izborima u Umbriji, gde je levica bila na vlasti više od 50 godina.

Od tada su održani protesti u Milanu, Firenci, Napulju, Bolonji i Palermu gde se okupilo više od 300.000 ljudi.

Sardine nisu politička stranka niti nameravaju da postanu, ali kažu da žele da uzburkaju Italijane i da ospore štetnu antimigrantsku retoriku Lige Matea Salvinija koja dominira na društvenim mrežama.

strana 1 od 573 idi na stranu