Merkel: Dogovor u Berlinu, poštovati embargo na oružje

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da su se zemlje, koje su uključene u rešavanje sukoba u Libiji, dogovorile da treba da poštuju embargo na oružje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.01.2020.

21:11

Merkel: Dogovor u Berlinu, poštovati embargo na oružje
Foto: EPA-EFE/ OMER MESSINGER / POOL

Kako navodi, on se često narušava, i da bi on trebalo da bude bolje kontrolisan nego do sada.

Učesnici današnje konferencije o Libiji u Berlinu saglasili su se i da će obezbediti da se više ne pruža vojna podrška zaraćenim stranama dok traje primirje, navela Merkel posle četvoročasovnih pregovora u Berlinu.

"Dogovorili smo se o sveobuhvatnom planu za napredovanje. Mogu samo da kažem da su svi učesnici zaista konstruktivno sarađivali", rekla je Merkel.

U Berlinu su bili i lideri dveju zaraćenih strana, predsednik međunarodno priznate libijske vlade narodnog jedinstva Fajez al-Saradž i komandant Libijske narodne armije general Kalifa Haftar, a na pitanje da li su njih dvojica bili deo pregovora u nemačkoj prestonici, Merkel je rekla da je s njima razgovarano pojedinačno, "jer su razlike između njih toliko velike da trenutno ne razgovaraju međusobno".

Nemačka kancelarka navela je i da bi učesnici konferencije trebalo da se redovnije sastaju kako bi osigurali nastavak procesa da bi narod u Libiji dobio svoje pravo na miran život, prenosi AP.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zahvalio je Merkel na njenim "apsolutno izvanrednim" naporima.

"Ne mogu dovoljno da naglasim zaključak samita da nema vojnog rešenja sukoba u Libiji", rekao je on novinarima u Berlinu, dodajući da se nada da će obaveze koje su danas preuzete dobrineti trajnom rešenju libijske krize.

Generalni sekretar UN naglasio je da je potreban prekid vatre.

"Ne možemo da nadgledamo nešto što ne postoji", rekao je Guteres, navodeći da su svi učesnici konferencije obavezali da će izršiti pritisak na strane da se postigne potpuni prekid vatre.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da "znamo da današnji potpisi nisu dovoljni".

On je kazao da će predstavnicima zemalja koji danas nisu bili pozvani na konferenciji biti data prilika da učestvuju na budućim sastancima četiri komiteta, koji se bave različitim aspektima krize, uključujući vojna pitanja i ekonomiju.

"Znamo da je rad tek počeo", rekao je Mas, ali je i pohvalio "duh saradnje" koji je, kako je naveo, danas viđen u Berlinu.

Svetski lideri postigli su dogovor o tekstu konačnog dokumenta sa konferencije u Libiji, koja se održava u Berlinu, prenose agencije pozivajući se na izvore.

Prema nacrtu dokumenta u koji je TAS S imao uvid, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: