Test uspešan - raketa eksplodirala VIDEO

Kompanija "Spejsiks" uspešno je testirala sistem za spasavanje rakete "Falkon 9" da bi pokazala da je ta svemirska letelica bezbedna za astronaute Nase.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.01.2020.

20:28

Test uspešan - raketa eksplodirala VIDEO
Foto: Getty Images /NASA / Handout

Raketa je lansirana, a manje od dva minuta kasnije je eksplodirala. Obično uništavanje rakete u letu znači da je misija neuspešna. Ali u nedelju je Spejsiks demonstrirao ključni bezbednosni sistem "Kru Dragona", kapsule koja će prevoziti astronaute za Nasu na Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi Njujork Tajms.

Ovaj let rakete "Falkon 9" s kapsulom "Kru Dragon" na vrhu poznat je kao test za napuštanje letelice tokom leta, a na njemu nije bilo posade, već su putnici ovog puta bili dve lutke sa senzorima za merenje pritiska koji će pretrpeti stvarna posada ukoliko ikada bude potrebno da ih spasi sistem za spasavanje kapsule.

Oko dva minuta nakon lansiranja, raketa "Falkon 9" ugasicila svojih devet motora, simulirajući kvar, a snažni potisnici na "Kru Dragonu" su se upalili da bi pokrenuli kapsulu. Sila tog iznenadnog razdvajanja uništila je raketu, koja je eksplodirala. Na nadmorskoj visini od oko 40 kilometara, "Kru Dragon" je otkačila "prtljažnik", odnosno donju polovinu svemirske letelice, a mali potisnici su gurnuli kapsulu u ispravnu vertikalnu orijentaciju pre nego što se padobrani aktiviraju. Oko 9 minuta nakon probe, netaknuta kapsula sletela je u Atlantski okean.

"Spejsiks" od 2012. godine obavlja letove za Međunarodnu svemirsku stanicu za NASA, ali nikada do sada nije prevozila ljudsku posadu, već samo teret. "Glavni cilj ovog testa jeste da pokaže da možemo bezbedno da prevozimo astronaute", rekao je Bendži Rid, direktor misija "Spejsiks" s posadom, na konferenciji za novinare u petak.

Budući da je test, koji je juče odložen zbog nemirnog mora, bio uspešan, sledeća misija "Kru Dragona", kada bi u raketi trebalo da budu i dva astronauta, mogla bi da otpočne već početkom marta.

Uspeh u testu napuštanja letelice tokom leta približava Nasu kulminciji njene strategije prelaska na privatne kompanije - "Spejsiks" i "Boing" - za prevoz astronauta. U prošlosti je Nasa gradila i upravljala sopstvenim vozilima, poput svemirskog šatla. Prošog meseca "Boing" je predstavio svoju kapsulu zvanu "Starlajner", u probnom letu bez astronauta, ali problem sa satom svemirske letelice doveo je do otkazivanja planiranog sletanja na svemirsku stanicu.

"Boing" i Nasa istražuju šta je pošlo naopako i Nasa će odlučiti da li će dozvoliti astronaute na sledećem letu "Starlajnera" ili će zahtevati da "Boing" prvo ponovi probni let bez posade.

Od povlačenja svemirskog šatla 2011. godine, Nasa se oslanja na rakete "Sojuz" koje je Rusija napravila za prevoz astronauta u orbitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: