Šta piše u nacrtu dogovora oko rešavanja krize u Libiji?

Svetski lideri postigli su dogovor o tekstu konačnog dokumenta sa konferencije u Libiji, koja se održava u Berlinu, prenose agencije pozivajući se na izvore.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.01.2020.

20:00

Šta piše u nacrtu dogovora oko rešavanja krize u Libiji?

"Tekst je dogovoren", rekao je jedan od diplomatskih izvora za TASS, dok Rojters prenodi da im je jedan učesnik samita preneo da je postignut dogovor, ali nije pružio detaljnije informacije.

Prema nacrtu dokumenta u koji je TASS imao uvid, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kao navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primenu odluka sa samita u Berlinu.

Rojters prenosi da se očekuje da će nemačka kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar UN Antonio Guteres predstaviti detalje sporazuma o Libiji na konferenciji za novinare.

U Berlinu su se danas okupili ključni faktori u dugogodišnjem građanskom ratu u Libiji u pokušaju da se obuzda mešanje stranih vojnih snaga, učvrsti primirje i pomogne novom pokretanju političkog procesa o budućnosti te severnoafričke države.

Kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere 12 zemalja, kao i Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Afričku uniju i Arapsku ligu na samit u glavnom gradu Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: