"Turska gusarska država ne poštuje međunarodno pravo"

Kipar tvrdi da Turska sada pokušava da buši u području koja je već licencirano energetskim kompanijama Eni iz Italije i Total iz Francuske, prenosi AP.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.01.2020.

19:34

Ilustracija: Deositphotos/ Efks

Ovo bi bio četvrti takav pokušaj Turske od prošlog jula, kada je poslala bušilice pod pratnjom ratnog broda na zapad i istok ostrva, i drugi put da je turski brod bušio u bloku koji je licenciran kompanijama Eni i Total.

Kipar je naveo da je, uprkos uspostavljanju energetskih partnerstava među zemljama na istoku Sredozemlja, Turska odlučila da sama "krene putem međunarodne ilegalnosti" i da je "provokativno ignorisala" ponovljene pozive Evropske unije da zaustavi svoje ilegalne aktivnosti.

EU je usvojila i mehanizam za sankcionisanje pojedinaca ili kompanija uključenih u ilegalno bušenje na Kipru.

Turska, međutim, insistira na tome da štiti svoja prava i interese, kao i interese kiparskih Turaka, u energetskim izvorima u regionu. Kaže da je vršenje aktivnosti bušenja deo sporazuma sa kiparskim Turcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: