Pravni tim odbacio optužbe za opoziv: "Tramp je nevin"

Pravni tim Donalda Trampa odbacio je optužbe Predstavničkog doma Kongresa za njegov opoziv.

Izvor: Beta

Nedelja, 19.01.2020.

13:05

Pravni tim odbacio optužbe za opoziv:
EPA-EFE/ Yuri Gripas

Tim tvrdi da je Tramp nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica, Trampovi advokati prvi put su se zvanično izjasnili o dve stavke opoziva - zloupotrebi ovlašćenja i opstrukciji Kongresa, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Ta dva člana za opoziv Trampa sa mesta predsednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

Demokrate su istovremeno planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Tramp treba da bude smenjen s dužnosti.

Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

Tramp je porekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele da ponište njegovu pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine.

Trampovi advokati tvrde da je Tramp u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima.

Oni ocenjuju da se radi o "opasnom napadu protiv prava Amerikanaca da slobodno biraju svog predsednika", rekao je novinarima jedan izvor blizak timu odbrane, prenosi Frans pres.

"To je besramni i ilegalni pokušaj da se preokrenu rezultati izbora 2016. i da se meša u izbore 2020", rekao je taj izvor.

Tramp ovog vikenda u svom klubu "Mar-a-Lago" u Palm Biču na Floridi igra golf.

Pet Sipoloni, advokat Bele kuće vodiće tim odbrane, u petak je objavilo američko predsedništvo. Pored njega će biti Džej Sekulou, lični Trampov advokat. Takođe je objavljeno da u tim dolazi i bivši tužilac Kenet Star, centralni akter u aferi Levinski za vreme procesa opoziva bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, i advokat Alen Deršovic, koji je bio jedan od advokata O Džej Simpsona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: