"Podgorica se ponaša kao Priština"

Beograd -- Odnos vlasti u Podgorici prema srpskom narodu, srpskoj crkvi, pravoslavlju, pa i demokratskom poretku, ništa nije bolji nego odnos privremenih organa u Prištini

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981
Ilustracija: Depositphotos/Eillen_1981

To smatra mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Podsećajući na pokušaje Prištine da srednjovekovni srpski manastir u Novom Brdu proglasi katoličkim, Porfirije za "Večernje novosti" upozorava da slična sudbina čeka i druge srpske svetinje na KiM i u Crnoj Gori.

"U katedralnom hramu Svetog Nikole izvršili su eksperiment in vivo, očiglednu nastavu ne samo za svoje podgoričke đake. Svima su nam jasno pokazali šta će biti s Moračom, Savinom, Ždrebaonikom i drugim hramovima ukoliko popustimo u odbrani svetinja", kaže Porfitije.

On dodaje da tu istovetnost namera Prištine i Podgorice i narod jasno oseća.

"Zato se posle molebana širom Crne Gore, u litijama masovno peva o Kosovu, Svetom caru Lazaru i kosovskim junacima", dodaje mitropolit Porfirije.

Na pitanje kako gleda na optužbe da državni vrh Srbije i Patrijaršija, pod plaštom zaštite Srba raspiruju nacionalizam u Crnoj Gori i na KiM, on kaže da je to za njega poznato iskustvo.

"Šta god da učinite, određenim grupama u čije ciljeve i projekte se ne uklapate, unapred ste krivi. Tačno je da ima veoma glasnih kritika na račun državne vlasti i srpske crkve da ne čine dovoljno za Srbe na KiM, a sada i u Crnoj Gori. A potom, kada se očigledno pokaže da to nije baš tako, po strogo utvrđenom pravilu, odmah se javni prostor ustupa onima koji tvrde da Srbija otima nečije teritorije, remeti idealan život u uzornim demokratskim državama", napominje Porfirije.

On smatra i da treba podržati nastojanja države da se obnovi dijalog, kako kaže, Srba i Šiptara, i da se uspostavi kakav takav suživot na tom području.

Ističe i da je sada jasno i svetskim silama i Albancima da se nikada nećemo odreći Kosova i Metohije.

Smatra i da bi svima bilo lakše kada bi o KiM pregovarali oni koji tamo žive.

"Naše je da pronađemo mirno i trajno rešenje", kaže Porfirije, i dodaje da u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja moramo biti apsolutno složni.

To su teme u kojima vlast i opozicija moraju da sarađuju, ne sme se dozvoliti podela na patriote i izdajnike kaže mitropolit.

"Još manje je moralno zloupotrebljavati najbitnije pitanje za ostvarenje uskih interes. Narocito je važno da mi, kao ljudi Crkve, izbegnemo svaku vrstu politikanskog odnosa prema Kosovu. Episkopi i sveštenici ne treba da se opredeljuju između partija", smatra Porfirije.

strana 1 od 167 idi na stranu