Pravoslavni vernici proslavljaju Bogojavljenje - plivanja za Časni krst širom Srbije

Beograd -- Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavljaju Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages/Milos Bicanski
Foto: GettyImages/Milos Bicanski

Patrijarh Irinej će u 9 časova u Nikolajevskoj crkvi u Beogradu služiti liturgiju, posle koje kreće litija do keja gde je organizovano plivanje za Časni krst.

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga ovaj krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje. Zato se na Bogojavljenje vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa se ona nosi kući.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

Foto: B92
Foto: B92

Svetkovine pred plivanje na Zemunskom keju počele su u 9 sati liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja. Veliki broj vernika okupio se da prisustvuje hrišćanskoj tradiciji i da isprati plivače pred 23. plivanje za Časni krst na Dunavu.

Liturgija će biti praćena litijom do Zemunskog keja

Zbog litije u periodu između 11:30 i 12:30 povremeno će biti zatvorene za saobraćaj ulice Njegoševa, Glavna, Gospodska i Kej Oslobođenja.

Širom Srbije plivanje za Časni krst

Patrijarh Irinej služiće danas na Bogojevljenje svetu arhijerejsku liturgiju u Zemunu u hramu Svetog oca Nikolaja.

U nastavku liturgije biće obavljeno veliko vodoosvećenje, a potom će tradicionalna litija centalnim ulicama krenuti do Dunava, na kej, gde će biti organizovano tradicionalo plivanje za Časni krst.

Liturgije, litije i plivanja za Časni krst biće upriličene širom zemlje.

U Beogradu će se u trci za titulu Nosioca Bogojavljenjeskog krsta osim u Zemunu, plivati na Adi ciganiliji i na Dorćolu.

Na Kosovu i Metohiji u vađenju časnog krsta iz hladnog jezera Gazivode učestvovaće više od 100 plivača.

Ne samo u Beogradu i Srbiji već i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, ali i ostalim pravoslavnim zemljama, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji...

Vernici će od obale do časnog krsta plivati simbolična 33 metra za Hristove 33 godine života.

Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih pravoslavnih praznika, obeležava se na dan kada je prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu