Eskalacija protesta u Bejrutu: Gore ulice, sukobi policije i demonstranata, interveniše vojska FOTO/VIDEO

Najmanje 150 osoba je povređeno tokom sukoba policije i demonstranata u centru Bejruta, rekao je televiziji „Hadat“ predstavnik libanskog Crvenog krsta.

Izvor: Sputnjik

Subota, 18.01.2020.

19:26

Eskalacija protesta u Bejrutu: Gore ulice, sukobi policije i demonstranata, interveniše vojska FOTO/VIDEO
EPA-EFE/ WAEL HAMZEH

Trideset osoba je primljeno u bolnicu, prenosi Sputnjik.

Ranije su snage za borbu sa neredima upotrebile vodene topove i granate sa suzavcem protiv agresivne omladine u području Plas Etual, gde se nalazi predsednička palata.

Demonstranti su pokušali da se probiju na trg, kako bi zatražili da se raspuste zakonodavni organi vlasti.

Ulični aktivisti su gađali policiju kamenicama, petardama, bocama sa zapaljivom smesom i oštrim predmetima. Ima povređenih. Grupa koja je pravila nerede je pohapšena.

Predsednik Libana Mišel Aun pozvao je vojsku i policiju da zavedu red u centru Bejruta i osiguraju bezbednost građana.

U centar prestonice se već prebaciju jedinice vojske, kako se ne bi dozvolio pogrom vladinih zgrada, banaka i prodavnica.

Novi talas uličnih akcija u Bejrutu počeo je u utorak, nakon što su lideri demonstranata objavili kampanju građanske neposlušnosti, kako bi se pojačao pritisak na vladajuće krugove.

Saad al-Hariri, koji je podneo ostavku kao premijer u oktobru, rekao je da sukobi štete miru građana. "To je suluda, sumnjiva i odbojna scena", naveo je on na Tviteru.

Vatrogasci su takođe uspeli da ugase požar, koji je zahvatio protestni kamp u centru grada, gde se oblak dima izdigao iznas šatora koji su goreli.

Za sada nije nije jasno šta je uzrok požara, ističe Rojters.

U Libanu se već tri meseca održavaju protesti protiv političkih elita, koje vladaju zemljom od završetka gradjanskog rata, koji je trajao od 1975-1990, a demonstranti okrivljuju političare za rasprostranjenu korupciju i loše upravljanje.
EPA-EFE/ WAEL HAMZEH

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: