Samoopredeljenje: Predstavićemo ime mandatara Tačiju

Iz Pokreta Samoopredjeljenja je ukazano da će ime mandatara, bez odlaganja, biti predstavljeno Hašimu Tačiju.

Izvor: B92

Subota, 18.01.2020.

14:30

Samoopredeljenje: Predstavićemo ime mandatara Tačiju
EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Oni su rekli da neće odustati od formiranja Vlade, čak i ako ne postignu koalicioni sporazum s Demokratskim savezom Kosova.

"U rokovima datim bez odlaganja, PS će sigurno poslati ime mandatara kako je predviđeno ustavom", stoji u pisanom odgovoru.

Aljbin Kurti i PS su pod pritiskom predsednika privremenih institucija Hašima Tačija da mu što pre ponude ime mandatara za formiranje Vlade.

PS je odbila da Tačiju predstavi kandidata za mandatara, u nameri da mu da vremena za pregovore sa DSK. To je zato što, kada formalno bude utvrđen mandat, počinje 15-dnevni ustavni rok tokom koga kandidat za premijera mora predložiti Skupštini sastav Vlade, prenosi Kosovo Onlajn.

U slučaju da se i drugi put dogodi neuspeh u Skupštini, prema presudi Ustavnog suda, odlukom Tačija posle konsultacija sa strankama i koalicijama "biće odlučeno koja će stranka ili koalicija dobiti mandat za to".

Sud smatra da Tači treba da proceni verovatnoću da će politička stranka ili koalicija predložiti kandidata za premijera, koji će u skupštini dobiti potrebne glasove za formiranje nove vlade, navodi se u presudi.

Ovaj scenario se može izbeći ako postoji koalicioni sporazum koji je još moguć između PS i DSK..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: