"Avion oboren kada je Teheran strahovao od napada SAD"

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prokomentarisao je da je Iran oborio avion u trenutku kada je Teheran strahovao zbog napada SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se nenamerno iransko obaranje aviona ukrajinske avio-kompanije prošle nedelje dogodilo u trenutku kada je Teheran strahovao zbog izveštaja o naprednim američkim borbenim avionima u tom području.

"U vazduhu u iranskom pograničnom podrucju u to vreme je bilo u vazduhu najmanje šest aviona F-35. Ove informacije tek treba da budu verifikovane, ali želim da podvučem nervozu koja uvek prati takve situacije", rekao je Lavrov, a preneo Rojters.

Iransko obaranje aviona na letu 752 Jukrejn internešanal erlajnsa, u kojem je poginulo svih 176 osoba, dovelo je do višednevnih protesta protiv vlasti, a nakon što je iranska vojska priznala da je slučajno oborila avion.

Lavrov je na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi incident nazvao ljudskom greškom i rekao da ne pokušava nikoga da opravda za ono što se dogodilo.

Ali rekao je i da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na američke baze u Iraku, kada su iranske snage bile spremne za neku vrstu američke vojne odmazde.

"Postoje informacije da su Iranci očekivali još jedan američki napad, ali nisu znali u kojem obliku bi mogao da se dogodi", rekao je Lavrov.

strana 1 od 573 idi na stranu