"Sa Ramom nema poštenih izbora"

Lider opozicione Demokratske partije u Albaniji Ljuljzim Baša kaže da s premijerom te zemlje Edij Ramom nije moguće sprovesti fer i slobodne izbore u toj zemlji

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

10:41

Foto: EPA/Salvatore di Nolfi

Baša je, prema pisanju skopskog portala A1on, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem izjavio da su razgovarali o političkoj krizi u toj zemlji, te da imaju isti stav oko dva glavna cilja.

"Upoznao me sa strategijom koju će predstaviti, strategiju koju i ujedinjena opozicija i ja u potpunosti podržavamo. Mi smo izneli stav i naišli smo na potpunu saglasnost da je jedini način za rešavanje krize u Albaniji sprovođenje slobodnih i fer izbora, nakon izborne reforme i otvaranje pregovora sa EU i to su ta dva glavna cilja", rekao je Baša.

On se zahvalio EU zbog pružanja pomoći u pokretanju dijaloga u toj zemlji o izbornoj reformi.

"Pozdravio sam pomoć EU koja je omogučila dijalog za izbornu reformu van nelegitimnog parlamenta, pomoć za izlaz iz organizovanog kriminala kao prvi korak ka pravoj demokratiji u Albaniji, gde će građani i pošteni svet birati parlament, vladu, gradonačelnike", objašnjava Baša.

Baša je optužio albanskog premijera da je čovek kome se ne može verovati.

"Opozicija veruje ne samo napisanim pravilima, već i njihovoj implementaciji, ali je Rama čovek kome se ne može verovati kada je reč o izbornoj reformi ili o posmatranju regularnog izbornog procesa. Rekao sam da sa Ramom nisu mogući slobodni i fer izbori", zaključio je Baša.

Varhelji je boravio u Albaniji gde se susreo sa albanskim premijerom Edijem Ramom, predsednikom Iljirom Metom, a posetio je i Drač, jedno od najpogođenijih mesta u zemljotresu koji je pogodio tu zemlju 26. novembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: