Evakuisani se vratili u svoje domove - samo da pokupe stvari i životinje

Hiljadama stanovnika evakuisanih iz grada Agonkiljo u blizini vulkana Tal na Filipinima dozvoljeno je da na kratko posete svoje domove.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

09:18

Evakuisani se vratili u svoje domove - samo da pokupe stvari i životinje
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Evakuisanima je dozvoljeno da posete svoje domove kako bi spasili životinje i uzeli lične stvari, nakon što je aktivnost vulkana počela da opada.

Danijel Rejes, gradonačelnik tog grada unutar zone opasnosti, rekao je da je dozvolio da oko 3.000 stanovnika obiđe svoja imanja i uzme životinje, odeću i druge neophoden stvari.

"Da im nisam dozvolio da uzmu svoje životinje, one bi umrle, a zajedno sa njima i izvor života tih ljudi", rekao je Rejes, prenosi Rojters.

Većina od ukupno 66.000 stanovnika ugroženih naselja trenutno boravi kod porodica na drugim mestima, ali su ostali smešteni u prihvatnim centrima.

Vulkan Tal od juče pokazuje znake smirivanja aktivnosti.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je uočio stabilnu emisiju pare i neravnomerne slabe eksplozije u glavnom krateru vulkana, ali da se u okolini i dalje registruju desetine zemljotresa.

Institut je naveo da stepen opasnosti ostaje na četiri od mogućih pet, što znači da je eksplozivna erupcija moguća u roku od nekoliko sati ili dana.

Tal, koji privlači mnoge turiste zbog svog slikovitog okruženja usred jezera, počeo je da izbacuje paru, pepeo i manje kamenje, prošle nedelje, zbog čega su se stanovnici evakuisali iz obližnjih sela, a vlasti podigle nivo opasnosti.

Tal, jedan od najmanjih vulkana na svetu, nalazi se među oko dvadesetak aktivnih vulkana na Filipinima, na takozvanom pacifičkom "vatrenom prstenu", seizmički aktivnom regionu sklonom zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

U poslednjoj erupciji vulkana Tal 1956. godine nastradale su stotine ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: