Moskva: "Kosovska vojska" ozbiljna pretnja

Moskva -- Moskva smatra da stvaranje "kosovske vojske" predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost na Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Izvor: Sputnjik
Podeli
babenkodenis/depositphotos/ilustracija
babenkodenis/depositphotos/ilustracija

Kako se navodi, stvaranje "vojske Kosova", podržavane od vodećih članica NATO-a, predstavlja najgurblje kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se ističe neophodnost demilitarizacije svih oružanih grupacija kosovskih Albanaca.

Rusija je i ranije upozoravala na pretnju od takozvane "kosovske vojske" budući da nema nikakvih garancija da se ona neće koristiti protiv srpskog stanovništva.

Tada je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao i da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da se diskusija u Savetu bezbednosti UN o situaciji na Kosovu svede na minimum, preneo je Sputnjik.

Strukture kosovskih Albanaca u Prištini jednostrano su proglasile 17. februara 2008. godine nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu državu ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i niz drugih zemalja.

Parlament samoproglašene republike Kosovo odobrio je 14. decembra 2018. godine formiranje punopravne vojske zasnovane na snagama bezbednosti.

strana 1 od 95 idi na stranu