Gradonačelnik Beograda otišao da proveri kakav je jutros vazduh

Beograd -- Beograđani jutros udišu čistiji vazduh, u odnosu na prethodne dane, pokazala je oko osam sati merna stanica u Bulevaru despota Stefana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Tanjug/Jaroslav Pap
Ilustracija/Tanjug/Jaroslav Pap

Koncentracija suspendovanih PM 10 čestica bila je nešto iznad 50, što su prihvatljive vrednosti.

Prethodnih dana koncentracije PM 10 čestica išle su i preko 180 mikrograma po metru kubnom.

Kakav je kvalitet vazduha jutros u Beogradu lično se uverio i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je rekao da su klimatski uslovi i to što nije bilo vetra glavni razlog lošeg kvaliteta vazduha prethodnih dana u Beogradu.

On je za Tanjug naglasio da su najveći zagadjivači vazduha u prestonici ložišta i saobraćaj.

U prethodnih nekoliko godina ugašeno je oko 1.200 ložišta na mazut, a ostalo je još oko 30. Kaže da u gradu ima puno individualnih ložišta na ugalj i drva i da se mora naći model kako da se ta domaćinstva motivišu da predju na drugi način grejanja.

Veliki zagadjivač je i saobraćaj, a gradonačelnik kaže da se u prethodnom periodu radilo na širenju pešačkih zona kako bi se centar grada rasteretio od gasova iz automobila.

Grad je, navodi, nabavio i 244 nova autobusa, a radi se na ozelenjavanju površina. "Puno stvari se radi kako bi imali čistiji vazduh . Od 2016. godine imamo plan popravljanja kvaliteta vazduha u Beogradu i prema toj strategiji i planu se radi", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo da se situacija, što se tiče kvaliteta vazduha, popravlja i da je na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana 2015. godine bio 151 dan kada je koncentracija suspendovanih PM 10 čestica bila iznad prihvatljivih.

Tokom 2016. godine bilo je 97 dana, 2017. godine 57, 2018. godine 57 dana je bila povećana koncentracija suspendovanih PM 10 čestica. Kako je rekao 2000-ih je bio veći broj dana kada je zagadjenje bilo mnogo veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu