Vučić i Dodik o Dejtonskom sporazumu: Nema izmena bez saglasnosti srpskog naroda VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

13:02

Vučić i Dodik o Dejtonskom sporazumu: Nema izmena bez saglasnosti srpskog naroda VIDEO
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka rekao da je bilo reči o mnogim temama i istakao da je "nasušna potreba srpskog naroda, ma gde da živi, očuvanje mira i stabilnosti i naš cilj je da tu političku stabilnost i mir omogućimo".

Predsednik Srbije je rekao da je jedna od tema bila i Dejtonski sporazum.

"Dejtonski sporazum je od velikog istorijskog značaja , jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine. Srbija će slediti ono što srpski narod, posebno u BiH, odluči. Nikakvi novi planovi i ideje ne mogu se sprovesti bez saglasnosti sva tri naroda", naglasio je Vučić.

Vučić je, na pitanje da li Srbija i RS imaju plan ukoliko se intenziviraju razgovori o reviziji Dejtona, kao i da li Hrvatska ima moć da pokrene to pitanje revizije Dejtona i da li je to u njenom interesu, rekao da ne želi da tumači njihove interese, ali da želi da primeti, kao neko ko prilično dobro poznaje situaciju u regionu, da to ne bi bio interes Hrvatske.

"Što se tiče hrvatskog naroda prioritetni interes je poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i Srbima, a možda i više. Ne vidim kakav bi našla interes koji bi vodio ka ukidanju prava naroda i entiteta, ali ne isključujem mogućnost da to tumače drugačije“, objasnio je on.

Želimo RS kao entitet u okviru BiH, istakao je, puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, a svako rušenje i izmena mora da dobije saglasnost srpskog naroda I RS.

"Ako ne bude saglasnosti srpskog naroda I RS nema izmene”, poručio je je on.

Vučić je ukazao da bi bilo bolje da niko ni ne pokušava da u to ulazi ili šta nameće.

Dalje je ukazao da će jedno pitanje iznositi na svakom mestu i na svakom susretu, zbog čega će, kako je konstatovao, u narednom periodu verovatno imati manje susreta jer ne mogu da mu na to pruže valjane odgovore.

„Kakvo prava na jezik i predsavljanje ima 28,75 odsto Srba u Crnoj Gori u odnosu na 25,3 odsto Albanaca na teritoriji Severne Makedonije? Može li bilo ko da pruži odgovor na to pitanje?“, upitao je on.

Vučić je konstatovao da je do juče bilo zabranjeno da se govori o broju Srba u Crnoj Gori, i poručio da njemu neće niko moći da to zabrani, dok neki drugi ni danas ne smeju da govore o tome.

„Kako neka prava imaju Albanci na Kosovu, a kako nemaju Srbi prava, po kom to kriterijumu i principu?”, upitao je on.

Vučić je na kraju naglasio da je za Srbiju i srpski narod najbolje da sačuvamo RS u okviru BiH, jer tako garantujemo stabilnost I mir, a da pitanje koje postavlja, postavlja kako bi se videle zamene teza.

Predsednik Srbije je rekao da poštuje izbor Zagreba da imenuje Hidajeta Biščevića za novog ambasadora u Beogradu.

Vučić je naveo da će "brzo" dati agreman novom hrvatskom ambasadoru u Srbiji.

"Poštujem izbor Hrvatske, njihovo je da sve znaju o nama a naše da sve znamo o njima i da gledamo kako da u budućnosti gradimo bolje odnose. Brzo ću dati agreman novom ambasadoru, dočekati ga u Beogradu i poželeti da unapredimo odnose jer smatram da su uz srpsko-albanske, odnosi Srbije i Hrvatske ključni za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", rekao je Vučić.

Hidajet Biščević je prvi hrvatski ambasador u EU i bivši generalni sekretar saveta za regionalnu saradnju.

Diplomirao je politikologiju u Zagrebu, bio je glavni i odgovorni urednik zagrebačkog Vjesnika, a potom i ambasador u Turskoj od 1993. do 1995. i Rusiji od 1997. do 2002.

Po navodima beogradskih medija, bio je blizak saradnik prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Dodik: Promena Dejtona bi značilna smrtnu presudu za BiH

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, pručio je da bi svaka promena Dejtonskog sporazuma značilo, kako je rekao, smrtnu presudu za BiH.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao je da je taj mirovni sporazum već promenjen u nekim delovima i to je, kazao je, učinila međunarodna zajednica, Veće za implementaciju mira zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim prethodnicima.

Istakao je da su te promene činjene äroganciom i silom međunarodne zajednice i vosikih predstavnika".

"Republika Srpska neće ostati u BiH izvan okvira Dejtonskog sporazuma i Ustava. Oni koji misle da mogu da sprovedu svoje političke koncepcije, varaju se", poručio je Dodik i istakao da bi bilo kakvi razgovor za promenu Dejtona značio "smrtnu presudu" za BiH.

Jer, kako je kazao, Republika Srpska nema razloga da ostaje u okviru BiH, ako Dejtonski sporazum bude promenjen, jer, kako je kazao, Banjaluka i danas poštuje, kako je rekao ostatke Dejtonskog sporazuma.

Dodik je kazao i da znanje o kršenju i načinu na koji se krši Dejtonski sporazum nemaju ni oni koji bi morali to da znaju.

"Mislim da treba da bude jasno svakome da RS ima dovoljno kapaciteta da ne dozvoli promenu Dejtonskog spoazuma. Promene nisu moguće, jer taj sporazum predviđa da BiH ima tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koji o svemu tome moraju da se dogovore", rekao je Dodik.

Samo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma mogao bi na neki način da obezbedi spas opstanku BiH.

"Sve drugo će značiti da Republika Srpska nije u okviru BiH"

On je novinarima rekao da Srbija i Republika Srpska imaju plan u slučaju da bude pokrenuto pitanje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je potvrdio dobru saradnju koja u kontinuitetu traje sa Srbijom i najavio da će, uprkos nekim problemima, vezano za definisanje granice sa Srbijom to pitanje uskoro biti rešeno.

"Mi u Republici Srpskoj smatramo da je zahtev Srbije opravdan i radićemo na tome da to pitanje što pre bude rešeno", rekao je Dodik, uz podsećanje da je rešeno pitanje izgradnje mosta u Bratuncu i da očekuje da ti radovi budu gotovi u narednih godinu i po.

Predsedniku Srbije zahvalio je za pomoć ukazanu Drvaru i srpskom narodu generalno koji živi u BiH.

Podsetio je da je u Drvaru otvorena i filijala Komercijalne banke i da sada, kako je rekao, Vučić i on s onosom mogu da odu ne samo u Drvar, već svuda gde Srbi žive.

Govoreći o značaju pomoći Srbije Drvaru i svim drugim gradovima u Republici Srpskoj, odnosno BiH, gde žive Srbi, Dodik je rekao da s pravom može da kaže da će se ""vreme meriti od kada on i Vučić bili u Drvaru, i posle te posete".

Istakao je i da je sa srpskim predsednikom ima mnogo tema za razgovor, pre svega o projektima od kojih su neki tek započeti, a neki završeni, kao što je, na primer, dečji vrtić u Brčkom, koji nosi naziv "Beograd".

Sve u vezi sa tim projektima se, kazao je, odvijaju dobro a u okviru toga i radovi na deonici auto-puta Kuzmin- Rača napreduju, kao i mosta na reci Rači.

Dodik je zahvalio Srbiji predsedniku Vučiću na pomoći koju Beograd pruža u projektima koji se ealizuju na teritoriji Republike Srpske.

Očekuje, kazao je, da će u narednih pet godina biti završena i deonica puta od Doboja do Rače, što, dodao je nije samo komunikacijska priča, već znači poveznicu između Banjaluke i Beograda, a život svim građanima će biti pristupačniji.

Rekao je i da je sa Vučićem razgovarao i o događaji sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori i istakao da Republika Srpska u potunosti podrzava SPC, koja je, kazao je, napadnuta sa svih strana, što je slučaj i Makedoniji, gde je imovina već oduzeta.

Srbi iz Republike Srpske u potpunosti podržavaju pristup pedsednika Vučića u odnosu na status SPC i njenu imovinu, rekao je-

"Koliko mi to možemo, sa stanovišta Srba iz RS nećemo oklevati da tu imeovinu zaštitimo u skladu sa međunarodnim pozitivnim propisima", poručio je Dodik.

Cilj Srba iz RS i BiH je da je to jedan narod, jedna kultura, jedna vera i jedan jezik i da imamo pravo da živimo integrisani i da učinimo sve da sva pitanja koja se nas tiču budu rešena na identičan način.

Tražio je, kazao je Dodik, i uspostavljanje većeg stepena saradnje između Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, koja bi, prema njegovim rečima, mogla da bude dinamičnija.
View this post on Instagram

"Imali smo dobre razgovore, bilo je više tema na stolu, kljuèni zakljuèak je da je nasušna potreba srpskog naroda, ma gde da živi, oèuvanje mira i politièke stabilnosti na Balkanu. Naš posao je da uèinimo sve što je u našoj moæi da to oèuvamo. Razgovarali smo saradnji Srbije i BiH i o provoðenju u delo naših zajednièkih planova. Uskoro ratifikujemo kreditni aranžman koji imamo sa Turskom oko izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i u potpunosti kreæemo u obavljanje radova na deonici Kuzmin-Raèa. Srbija gradi most prema Republici Srpskoj i BiH, mi smo spremni da vidimo kako da pomognemo dalje našim partnerima iz Republike Srpske i BiH u izgradnji auto-puta prema Bjeljini. Razgovarali smo o onome što smo obeæali graðanima opštine Drvar i 29. januara biæu gost predsednika Dodika u Drvaru. Kompanija Jumko otvara svoj pogon tekstilne industrije i Komercijalna banka svoju podružnicu i veoma sam im zahvalan na tome."- Predsednik Vuèiæ nakon sastanka sa srpskim èlanom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: