Šta znači zagonetni simbol na ruci predsedničkog kandidata FOTO

Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama pokušavaju da saznaju da li krst na ruci milionera nosi neku skrivenu poruku.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 16.01.2020.

17:57

Šta znači zagonetni simbol na ruci predsedničkog kandidata FOTO
EPA-EFE/CJ GUNTHER

U jeku debate demokrata koji se bore kako bi se suprotstavili Donaldu Trumpu, pojavio se zagonetni simbol čije značenje intrigira američku i svetsku javnost.

Tokom rasprave koju su vodili Berni Sanders i Elizabet Voren, u prvi plan je, sasvim neočekivano, došao američki milioner Tom Stejer. Kamere su tokom debate uhvatile detalj na njegovoj levoj ruci. Bio je to zagonetni krst grubo nacrtan olovkom. U svakom kvadrantu nalazio se još jedan manji krst.

Nije prvi put da je vlasnik investicionog fonda viđen u javnosti s ovim znakom. Crtao ga je tokom protekle dve godine, ali sada o tome priča čitava Amerika. Ovaj simbol intrigantniji je od sukobljenih stavova Elizabete Voren i Bernija Sandersa.

Značenje simbola

Poznat je kao jerusalimski krst i simbol je Jerusalimskog kraljevstva iz 13. veka. Nastao je posle krstaških pohoda na zemlje koje su u tom periodu bile naseljene muslimanskim stanovništvom. Ne postoji tačno definisano značenje simbola, a stručnjaci još nagađaju šta bi moglo da predstavlja. Pojedini teoretičari tvrde da simbolizuje Hrista i četiri apostola, Isusove rane na raspeću ili četiri strane sveta.

Simbol potiče iz 13. veka, a svoje mesto našao je na obeležjima feudalnih država. Danas se jedan takav krst nalazi na zastavi Gruzije.

Otkud na ruci Toma Stejera?

Kandidat demokrata je u jednom intervjuu objasnio razloge crtanja krsta na levoj šaci:

"Krst simbolizuje istinu koju moramo reći po svaku cenu. Crtam ga već neko vreme kako bi me svakodnevno podsetio da govorim istinu. Kasnije sam otkrio da je reč o jerusalimskom krstu", rekao je nedavno Stejer.

Prvi put se krst našao na njegovoj ruci tokom zime 2017. godine, da bi godinu dana kasnije Stejer u izjavi za Politiko objasnio da uvek govori istinu, bez obzira na značenje simbola. Tada je objasnio da je reč o međunarodnom simbolu skromnosti, iako nije utvrđena tačnost ove tvrdnje.

Stejer je dugogodišnji sponzor Demokratske stranke. Tokom aktuelne kampanje izjavio je da je u 30. godini spoznao Boga. Jedan je od glavnih zagovornika opoziva Donalda Trampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: