Opozicija glasa za vladinog predsedničkog kandidata u Grčkoj

Grčka vlada dostavila je parlamentu predlog za izbor novog predsednika republike koji će biti održan 22. januara.

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.01.2020.

16:10

Opozicija glasa za vladinog predsedničkog kandidata u Grčkoj
EPA/ ALEXANDROS BELTES

Poslanici će glasati za kandidata Katerinu Sakelaropolou, aktuelnu predsednica Vrhovnog suda u toj zemlji, saopštio je premijer te zemlje Kirijakos Micotakis.

Nakon revizije člana 32 grčkog Ustava, potrebni su 200 glasovi poslanika u grčkom parlamentu da bi bio izabran novi predsednik.

Vladajuća stranka Nova demokratija ima 158 poslanika u grčkom parlamentu i potrebni su joj glasovi opozicionih poslanika kako bi Sakelaropolou bila izabrana za predsednicu te zemlje.

Danas je bivši premijer i lider grčke opozicione SIRIZA Aleksis Cipras podržao kandidaturu Sakelaropolou, čime je već obezbeđena podrška od 244 poslanika, zajedno sa glasovima poslanika iz redova SIRIZA.

Komunistička partija Grčke koja ima 15 poslanika u grčkom parlamentu odbila je predlog Kirijakosa Micotakisa za predsednika te zemlje.

Inače, prema pravilima za izbor grčkog predsednika koji se bira posredno u grčkom parlamentu, ukoliko u prva dva kruga glasanja ne budu obezbeđeni glasovi 200 poslanika, u trećem pokušaju prag se smanjuje na 180 glasova poslanika koji bi se izjasnili pozitivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: