"Nakon 2047. Hongkong bi mogao zadržati prednosti posebnog statusa, ali pod jednim uslovom"

Hong Kong bi mogao zadržati "prednosti" što dolaze uz okvir "jedna zemlja, dva sistema" koji ima s Kinom nakon isteka 2047.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 16.01.2020.

12:41

Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Ali samo ako se zadrži vernost Pekingu, rekla je hongkonška šefica vlade Keri Lam u četvrtak, javlja Hina, prenosi Jutarnji.

Kad su Britanci vratili Hongkong Kini 1997. nakon 150 godina kolonijalne vlasti, Hongkong je postao posebno administrativno područje Kine, uz kineske garancije da će 50 godina zadržati njegov kapitalistički ekonomski sistem.

Mnogi stanovnici međutim veruju da je njihovom razdoblju određenog stupnja autonomije došao kraj.

Hongkong je zahvaćen protestima već mjsecima, nakon izbijanja nezadovoljstva zbog, kasnije odbačenoga, predloga zakona o izručenju Kini.

Za vreme protesta izbijali su nasilni sukobi između demonstranata i policije.

Lam je tokom obraćanja govorila o nedavnom nasilju koje je šokiralo stanovnike te pozvala na potporu vladi.

"Hongkong može ponovno isploviti", rekla je na kantonskom, naglašavajući vladinu predanost zaštiti vladavine prava i "zadržavanju prednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: