"Sećate li se nasilnika iz svoje škole - to je Tramp"

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif ocenio je da su tri evropske zemlje podlegle "školskom nasilniku Donaldu Trampu".

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

11:45

Ilustracija: Getty images/ Tom Pennington / Staff

Prema njegovim rečima, to se dogodilo kada su pokrenule mehanizam za rešavanje spora u vezi sa kršenjem odredbi nuklearnog sporazuma, što bi moglo da dovede do ponovnog uvodjenja sankcija UN Teheranu.

"Pomirenje je potvrđeno. Tri evropske zemlje prodale su ostatke nuklearnog sporazuma da bi izbegle nove Trampove carine. To neće ići, prijatelji moji. Samo ste pospešili njegov apetit. Sećate li se nasilnika iz svoje škole", napisao je Zarif na Tviteru.

Vašington post izvestio je juče da je Tramp zapretio carinama na evropske automobile, ako Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično ne optuže Teheran za kršenje nuklearnog sporazuma.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka pokrenule su mehanizam za rešavanje spora ove nedelje, podseća Rojters.

London je saopštio da je vreme da "Trampov sporazum" zameni postojeći, dok je Pariz naveo da su potrevni širi pregovori.

Nuklearnim sporazumom, koji je potpisan 2015. godine između Irana i najvećih svetskih sila, Teheranu je ponuđeno ukidanje sankcija u zamenu za ograničenje nuklearnog programa.

Tramp se jednostrano povukao iz sporazuma u decembru 2018. godine iponovo uveo američke sankcije Iranu, navodeći da želi stroži ugovor o nuklearnim i drugim pitanjima.

Iran je uzvratio na američke sankcije tako što je postepeno počeo da smanjuje poštovanje obaveza iz nuklearnog sporazuma, što je kulminiralo ovog meseca objavom da će Teheran odbaciti sva ograničenja u proizvodnji obogaćenog uranijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: