Talibani izneli SAD ponudu za prekid vatre

Talibani su američkom izaslaniku predali dokument u kom su izneli ponudu za privremeni prekid vatre u Avganistanu koji bi trajao između sedam i 10 dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2020.

11:19

Talibani izneli SAD ponudu za prekid vatre

Dokument je kasno sinoć u Kataru, gde talibani imaju kancelariju, uručen Zalmaju Halilzadu, izaslaniku Vašingtona za pregovore sa pobunjenicima, javio je AP, pozivajući se na talibanske izvore.

Za sada nije jasno da li će ponuda talibana biti dovoljna da se obnove pregovori talibana i SAD sa ciljem potpisivanja mirovnog sporazuma.

Halilzad je ranije rekao da bi sporazum uključio i otpočinjanje pregovora sukobljenih strana u Avganistanu, ali talibani odbijaju razgovore sa vladom u Kabulu.

U septembru prošle godine izgledalo je da su talibani i SAD blizu potpisivanja sporazuma ali je, zbog iznenadnog porasta napada talibana, u kojima je ubijen i jedan američki vojnik, predsednik SAD Donald Tramp je prekinuo pregovore.

Na Dan zahvalnosti, tokom prve posete američkim vojnicima u Avganistanu, Tramp je ublažio stav, navodeći da su talibani spremni da postignu dogovor.

Neimenovani talibanski zvaničnik je rekao da nepoverenje dugo vremena karakteriše razgovore SAD i talibana i da pobunjenici, pre nego što se prvo američki vojnici povuku, oklevaju da ponude trajniji prekid vatre.

"Među talibanima vlada mišljenje da bi im bilo teško da reorganizuju borce posle pauze u sukobima", rekao je talibanski zvaničnik.

Talibanski borci, takođe, nisu voljni da polože oružje "misleći da je upravo njihova borba ono što primorava SAD da sedne za pregovarački sto", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: