Odbijen predlog DSK; "Neprihvatljivo"

Priština -- Poslanici Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju i Liburn Aliju saopštili su večeras da ta partija odbija najnoviji predlog Demokratskog saveza Kosova.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Kushtrim Ternava
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Taj predlog je odbijen, kako je objašnjeno, jer on podrazumeva ostavku predsednika kosovske skupštine Glauka Konjufce, što je za taj pokret neprihvatljivo, budući da je Konjufci član Samoopredeljenja.

DSK je ranije danas predložio da vlada bude sastavljena od 12 ministarstava kako je prvobitno planirano, od čega bi po pet pripalo obema strankama, a dva manjinama, a da mesta predsednika Kosova i predsednika skupštine Kosova budu rotirana.

Predlog DSK-a o rotaciji mesta predsednika Kosova i predsednika kosovske skupštine Hadžiju je nazvala "izvrgavanjem ruglu" institucija i pozvala DSK da od toga odustane, preneo je Kossev.

Gostujući na RTK, Hadžiju je izrazila sumnju da DSK zaista želi koaliciju sa Samoopredeljenjem, navodeći da se interesovanje za stvaranje koalicije iskazuje akcijama.

Njen partijski kolega Aliju rekao je da bi odluka da se povuku "posle toliko truda bila preskupa" za stranku, za Konjufcu kao ličnost, ali i za lidere Samoopredeljenja i DSK, Aljbina Kurtija i Isu Mustafu, čiji bi, kako je rekao, prvi demokratski čin odmah po formiranju vlade bilo razrešenje jedne osobe na proizvoljan način.

"Jedna stvar je kada imate zahtev za njegovu smenu ili on da ostavku zbog ozbiljnog prekršaja. Ne možemo odgovoriti ni sa 'da' ni sa 'ne'. Ako tražite da dve osobe kao diktatori odbace odluku skupštine, i to prvu odluku skupštine, to je onda uvreda i za tu instituciju", kazao je Aliju.

Konjufca, poslanik Samoopredeljenja, izabran je za predsednika kosovskog parlamenta na konstitutivnoj sednici 26. decembra, iako je bilo rašireno uverenje da su dve stranke u okviru koalicionih pregovora dogovorile da mesto predsednika skupštine Kosova pripadne DSK-u.

strana 1 od 95 idi na stranu