Vaseljenski patrijarh Vartolomej "udario je u leđa" SPC?

Vaseljenski patrijarh Vartolomej "udario je u leđa" SPC u Crnoj Gori, namerom da reši makedonsko crkvene pitanje, preneo je podgorički portal Analitika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2020.

09:48

Vaseljenski patrijarh Vartolomej
Ilustracija: Depositphotos/ Artzzz

To je ocena predsednika Sinodalnog odeljenja za društvo i medije Moskovske patrijaršije Vladimira Legojda.

Komentarišući najavu Vaseljenske patrijaršije da reši makedonsko crkveno pitanje, Legojda kaže da je "Carigradski patrijarh očigledno odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama".

"U stvari, ovo nije ništa drugo do udarac u leđa Srpske pravoslavne crkve, kojoj u Crnoj Gori već preti progon”, rekao je Legojda.

On, navodi se, tvrdi da Vaseljenska patrijaršija šalje poruku: „Još nemate tomos? Izlazimo vam u susret”. Državna delegacija Severne Makedonije, koju je predvodio premijer Oliver Spasovski, sastala se u ponedeljak u Istanbulu sa patrijarhom Vartolomejem u sedištu Vaseljenske patrijaršije.

U vezi makedonskoga crkvenoga pitanja, Carigrad je saopštio da su „izložene prethodne faze pitanja, uključujuc?i želju tamošnje Crkve (MPC-OA) da se vrati u kanoničnost, pod imenom Ohridska arhiepiskopija, u skladu sa apelacijom koja je podneta”.

Navodi se i da su Makedonci od vaseljenskoga patrijarha „dobili blagoslov za sveukupno pomesno sveštenstvo i tamošnji narod”.

Vaseljenski patrijarh najavio je da će pozvati predstavnike Srpske i Makedonske crkve (MPC-OA) u Istanbul na dalje konsultacije o rešavanju crkvenog spora.

Verski analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski, piše crnogorski portal, smatra da bi tokom ove godine moglo doći do raspleta oko autokefalnosti MPC-OA.

„Mislim da SPC neće ići u Carigrad na poziv Vartolomeja povodom MPC-OA, jer bi to značilo da priznaje mandat Vartolomeju za rešavanje spora. Ali naše pitanje je nezavisno od SPC stavljeno na dnevni red. Vaseljenska patrijaršija sada deluje kao apelacioni sud”, rekao je Đorđevski za makedonsku Slobodnu televiziju.

Razgovori o makedonskome pitanju delegacije Vaseljenske patrijaršije i vrha SPC, koji su jesenas diskretno vođeni u Beogradu, nisu imali nikakav rezultat: SPC je insistirala da je Makedonija njeno unutrašnje pitanje, piše portal.

Poslednjim saopštenjem Vaseljenska patrijaršija objavila je da prihvata da razmatra pitanje eklitona (apelacije) za jerarhiju MPC-OA. To, ukazuje se, drugim rečima, znači da je potvrdila početak opovrgavanja ili revizije svoga tomosa za SPC iz 1922. godine.

Upravo na temelju tog tomosa, SPC polaže pravo ne samo na Makedoniju, nego i na Crnu Goru kao svoju kanonsku teritoriju.

Crna Gora je do tada imala svoju autokefalnu Crkvu, utemeljenu 1485, koja je, kako se navodi, nekanonski uništena u uslovima "srpske vojne okupacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: