Sarma osuđen na 14 i po godina zatvora

Specijalni sud u Beogradu osudio je na 14 i po godina zatvora Novosađanina Miću Nikolića zvanog Sarma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto
Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

Sud je njegove saradnike osudio na kazne od godinu i po do 13 godina zatvora.

Oni su osuđeni povodom optužbi da su krijumčarili skank iz Albanije i sa teritorije Kosova i Metohije, do hapšenja 2012.

Ovo je druga prvostepena presuda pošto je prvu ranije delimično ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da im se suđenje ponovi.

Nikoliću je izrečena i novčana kazna od 200.000 dinara i oduzimanje imovinske koristi od 1.700 evra, 27.000 dinara i 142 dolara.

Pored Nikolića, osuđeni su Agron Hodža na 13 godina zatvora, Rajko Savić na 11 i po, Miloš Ivaz na 10 i po, Ismail Krasnići na sedam, a Miodrag Vranić na četiri godine zatvora.

Dragoslav Drobnjaković osuđen je na 20 meseci zatvora i novčanu kaznu od 200.000 dinara, a Miloš Bajić na godinu i po zatvora i istu novčanu kaznu.

Milana Nikolić dobila je uslovnu osudu od godine zatvora sa rokom provere od tri godine i novčanu kaznu od 150.000 dinara.

I na novu presudu i oni i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da donese konačnu presudu.

Nikolić je 2012. godine u martu bio sa saradnicima u Novom Sadu i Kraljevu zbog sumnje da su se duže vreme bavili krijumčarenjem skanka.

Ta grupa je, kako se sumnja, u Albaniji i na teritoriji AP Kosovo i Metohija, od nepoznatih lica neovlašćeno nabavljala veće količine marihuane i tu opojnu drogu transportovala do Novog Sada, gde su je smeštali u zakupljene stanove i lokale ili u poslovne prostorije Savićeve firme.

Potom su marihuanu neovlašćeno prodavali drugim dilerima narkotika u Novom Sadu, Beogradu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Nikolić je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, ali je 8. novembra 2015. godine po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal ponovo uhapšen sa još troje osumnjičenih da su pokušali da sa više desetina hiljada evra podmite svedoka u ovom postupku za trgovinu drogom.

Inače 2013. godine, Specijalni sud je privremeno oduzeo od Nikolića i sa njim povezanih trećih lica 29 stanova u Novom Sadu od 30 do 200 metara kvadratnih, zatim 15 garažnih mesta, 20 lokala, kao i gradsko-građevinskog zemljište u Subotici, jer postoji sumnja da su kupljeni novcem proisteklim iz krivičnog dela.

Konačna odluka o mogućem trajnom oduzimanju ove imovine biće doneta tek nakon pravosnažne presude koja mora biti osuđujuća.

strana 1 od 113 idi na stranu