Da li je došao kraj ruske "rokirovke"?

Dmitrij Medvedev je danas podneo ostavku na mesto premijera Rusije, a Vladimir Putin mu se zahvalio na dosadašnjem radu. Rokadama je i zvanično došao kraj.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

20:21

Da li je došao kraj ruske
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Od 20 godina Putinovog naizmeničnog ustoličenja kao premijera i predsednika Ruske Federacije, njegov prijatelj i prema prvim procenama, malo verovatni saradnik, Dmitrij Medvedev, bio je uz njega na vodećim funkcijama nezanemarljivih 12 godina.

Nakon imenovanja za prvog potpredsednika vlade, mnogi politički analitičari počeli su da posmatraju Medvedeva kao potencijalnog kandidata za predsedničke izbore 2008, iako su zapadni posmatrači verovali da je Medvedev previše liberalan i prozapadno orijentisan da bi ga Putin podržao kao kandidata.

I bili su u pravu.

Tada i počinje period partnerskog vođstva, koji je zapravo obeležilo faktičko liderstvo Vladimira Putina, na kojoj god funkciji on bio. Ovaj period obeležila je i već čuvena zamena funkcija iz 2008. godine ili Putinovo "mirovanje" na mestu premijera nakon dva uzastopna četvorogodišnja mandata na mestu predsednika od 2000. do 2008. godine.

Naime, kada je na predsedničkim izborima 2008. godine osvojio 73 odsto glasova, Medvedev je ispunio obećanje koje je dao tokom kampanje i imenovao Putina na mesto premijera. Nakon što ga je 7. maja 2008. godine na mestu predsednika Rusije zamenio Medvedev, već sledećeg dana Putin je postao ruski premijer. Do 7. maja 2012. godine obavljao je ovu dužnost, a rotacija funkcija je izvršena kako bi Putin ponovo mogao da postane predsednik već u sledećem izbornom ciklusu.

Na Kongresu Ujedinjene Rusije u Moskvi 24. septembra 2011. godine, Medvedev je zvanično predložio da se Putin kandiduje za predsednika 2012. Ovo je bila ponuda koju Putin, naravno, nije mogao da odbije, a nakon odlaska sa dužnosti predsednika, imao je i ustavno pravo da se na nju vrati, jer to više nije predstavljalo "dva mandata zaredom".

U ruskim medijima zamena funkcija dvojice lidera nazvana je "rokirovka", što je ruski izraz za šahovski potez "rokade" topa i kralja. Pogađate ko je u ovoj priči kralj.

Neki analitičari su prirodu mandata u kojem je Putin preuzeo ulogu premijera pod predsednikom Dmitrijem Medvedevim, zbog nemogućnosti da treći uzastopni put obavlja funkciju predsednika Rusije, nazivali i tandemokratijom.

Kovanica "tandemokratija", kao politički neologizam nastao od reči "tandem" i grčke reči "kratein" - što znači "vladati" možda najbolje opisuje period bitisanja dvojice prijatelja na vodećim funkcijama. Iako je funkcija premijera nominalno podređena, opravdano je mišljenje da je Putin bio faktički lider u ovom periodu. Nijanse kojima analitičari boje ovaj period oslikavaju ruski politički spektar u kom je Putin ostao "alfa i omega". Pristalica ove teorije je mnogo više od onih koji procenjuju da su on i Medvedev imali slične nivoe moći.

Komentatori, analitičari i neki političari saglasni su da je prenos predsedničkih ovlašćenja koji se dogodio 7. maja 2008. godine predstavljao samo slovo na papiru dok je Putin zadržao poziciju broj jedan u ruskoj hijerarhiji moći, pri čemu je Dmitrij Medvedev igrao ulogu "ruskog narodnog predsednika".

U ovo vreme pojavile su se i neke novine u ruskom političkom životu: predsednik nije bio u stanju da kritikuje premijera, vladu ili ministre, dok Duma, sa svoje strane, nije baš bila u stanju da kritikuje kabinet svog vođe.
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
U novom začaranom krugu smene ovlašćenja, Putin se vratio na upravljačko mesto po treći put. Ponovo je izabran za predsednika Rusije na izborima 2012. godine, a Medvedev je postao njegov premijer.

"Zemlja je upravo dobila lekciju o nenadmašnom cinizmu. Rusija se ne sastoji samo od vladinih birokrata ... I svi čija svest nije narušena ekstatičnim žarom [o Putinovom povratku] su shvatili da ste nas lagali četiri godine", pisao je tada "Moskovski Komsomolets".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je pak da je zamena funkcija sa predsednikom Vladimirom Putinom bila "poštena odluka".

U martu 2018. godine Putin je na predsedničkim izborima osvojio skoro 77 odsto glasova i svoj četvrti predsednički mandat. To je ujedno i drugi šestogodišnji mandat, nakon što je na čelu Rusije bio u dva četvorogodišnja od 2000. do 2008. Izmenom Ustava, predsednički mandat produžen je sa četiri na šest godina.

Postavlja se pitanje šta će uraditi Vladimir Putin pre nego što mu 2024. godine istekne "drugi zaredom" predsednički mandat.

Tada će imati 72 godine i novi zadatak. Preostaje mu ili promena Ustava ili da nađe naslednika. Bar recept rokade provereno uspeva.

Pročitajte još:

Medvedev podneo ostavku na mesto premijera Rusije VIDEO

Šta je Putin rekao pre ostavke Medvedeva?

Putin predložio novog premijera

Ko je Putinov izbor - šta znamo o Mihailu Mišustinu FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: