Demokrate predstavile tim koji će u Senatu procesuirati Trampa

Demokrate iz Predstavničkog doma američkog Kongresa predstavili su danas svoj tim koji će voditi suđenje američkog predsednika Donalda Trampa u Senatu.

Izvor: Beta

Sreda, 15.01.2020.

17:40

Demokrate predstavile tim koji će u Senatu procesuirati Trampa
EPA EFE / SHAWN THEW

Na čelu tima će biti Adam Šif, predsednik Obaveštajnog odbora.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) Šif će voditi tim od sedam menadžera donjeg Doma koji će pred senatorima predstaviti slučaj iz dve optužnice prema kojima bi Tramp trebalo da bude opozvan - odnosno za zloupotrebu vlasti zbog pritiska na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena i zbog opstrukcije Kongresa.

Predsednik Obaveštajnog odbora vodio je i istragu opoziva u Predstavničkom domu i česta je meta Trampovih napada, prenosi RSE. Džerod Nedler, predsednik Odbora za pravosuđe takođe će biti deo tima demokrata.

Posle više nedelja odlaganja, očekuje se da će Predstavnički dom, odnosno njegova predsedavajuća Nensi Pelosi poslati optužnice protiv američkog predsednika Senatu, čime se otvara put za početak suđenja sledeće nedelje.

Očekuje se da će Senat, u kome vlada republikanska većina, osloboditi Trampa, jer nijedan od 53 republikanca u Senatu nije izrazio podršku za njegov opoziv. Za smenu Trampa trebalo bi da se izjasni dvotrećinska većina u Senatu koji ima sto članova.

U suđenju za opoziv predsednika, senatori đeluju u službi porote koju nadgleda lider Vrhovnog suda, glavni sudija Džon Roberts. Očekuje se da će se republikanci i demokrate najverovatnije sukobiti oko pitanja pozivanja novih svedoka.

Put ka opozivu započet je zbog telefonskog poziva 25. jula između Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Tramp naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini. Tokom razgovora Tramp je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem potencijalnom demokratskom predsedničkom kandidatu, Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru koji je služio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izveštaja neimenovanog uzbunjivača u kojem se navodi da je predsednik SAD Donald Tramp iskoristio svoj položaj kako bi zatražio mešanje strane države u predsedničke izbore 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: