Liban: Uhapšeno 59 demonstranata posle sukoba sa policijom

Libanska policija saopštila je da je uhapsila 59 ljudi, nakon noćašnjih sukoba ispred zgrade Centralne banke u Bejrutu sa demonstrantima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.01.2020.

13:45

Liban: Uhapšeno 59 demonstranata posle sukoba sa policijom

U sukobi koji su trajali više od pet sati, povređeno je 47 policajaca, navele su bezbednosne snage, dodajući da su pojedini demonstranti razbijali prozore privatnih banaka u finansijskoj četvrti libanske prestonice.

Demonstranti su juče protestovali ispred zgrade centralne banke u kvartu Hamra, optužujući guvernera da je svojom politikom damo produbio finansijske probleme zemle.

Protest je prerastao u nasilje kada su demonstranti pokušali da se probiju kroz kordon policije ispred te institucije.

Policija je tokom višesatnih sukoba bacila velike količine suzavca, a demonstranti su uzvratili kamenicama i petardama.

Noćašnji sukobi označili su kraj zatišja u protestima koji u Libanu traju već tri meseca. Liban se suočava sa najvećom ekonomskom krizom poslednjih decenija, Ta zemlja je jedna od najzaduženijih na svetu, uvozi skoro sve osnovne potrepštine, a izvori stranih valuta su presušili. Libanska funta izgubila je više od 60 odsto vrednosti u poslednjih nekoliko nedelja.

Nezadovoljstvo Libanaca izazvala je i odluka banaka da nametnu neformalne kontrole kapitala, ograničivši podizanje novca u dolarima i transfere u stranim valutama u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: