Vilijam Voker: I u drugim delovima KiM dogodili su se masakri kao u Račku

Bivši šef Verifikacione misije OEBS na KiM, ambasador Vilijem Voker (84) je danas, u selu Račak, rekao da je i "u drugim mestima na Kosovu bilo masakra".

Izvor: Beta

Sreda, 15.01.2020.

17:13

Vilijam Voker: I u drugim delovima KiM dogodili su se masakri kao u Račku
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kako je rekao, takvih kao što je i u Račku bilo pre 21 godinu.

"Ja sam upoznat s masakrom u Račku, ali bilo je desetina i stotina drugih masakra, i nadam se da će se kosovski ljudi sećati tih masakra, jer se sećaju masakra u Račku: šta se ovde dogodilo i šta se dogodilo s drugim zločinima tokom rata na Kosovu", rekao je on novinarima.

"Kada dođem ovde, stvarno se sećam dana kada sam ovde bio 1999. godine i to mi vraća veoma loša sećanja, ali, kad sam video decu, porodice i seljane - pogledajte kako se ponašaju prema meni, kako da ne budem i srećan što sam došao u Račak", kazao je Voker.

Voker je 15 januara 1999. godine, pošto je posetio Račak kao šef Kosovske verifikacione misije OEBS, rekao da se tu desio zločin protiv čovečnosti i optužio srpsku policiju i vojne snage.

Nekadašnji šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker, koji je ostao upamćen kao čovek posle čijeg izveštaja o navodnom "masakru" u Račku je 1999. godine NATO bombardovao Srbiju i SR Jugoslaviju, prekjuče je bio u sedištu Demokratskog saveza Kosova u Prištini.
On je u u Račku, gde je danas obeležena 21 godina od navodnog masakra nad albanskim civilima, što je poslužilo kao povod da NATO bombarduje Srbiju i SRJ, rekao da nije srećan, ali da je zadovoljan što se "poklanja veća pažnja onome što se ovde dogodilo".

Voker je ponovio i da je ono što se desilo u Račku kao i drugi "ratni zločini širom Kosova", na nesreću za ljude koji su bili žrtve, dovelo je do oslobađanja i kosovske nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: