Balkan se guši: Hitan sastanak u Beogradu, stiglo novo upozorenje za Zagrepčane, Sarajevo u smogu VIDEO

Zagreb, Sarajevo i Beograd danima se suočavaju sa zagađenjem vazduha koje je opasno po zdravlje ljudi. Zbog zagađenja vazduha u Srbiji sazvan je hitan sastanak.

Izvor: B92
Podeli
Foto: TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr
Foto: TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Pročitajte još:

Sazvan hitan sastanak zbog zagađenja vazduha u Srbiji

Valjevo u opasnosti, teško zagađenje u Beogradu; Oglasio se i "Batut" FOTO/VIDEO

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar stiglo je obaveštenje o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrednosti lebdećih čestica u vazduhu (PM₁₀) na mernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gde je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrednosti od 50 μg/m3, poručili su iz Civilne zaštite Grada Zagreba, prenosi zagrebački portal "Indeks".

U preventivnu svrhu ovim se putem izdaju sledeće preporuke za osetljive grupe građana Grada Zagreba:

- Savetuje se izbegavanje dugotrajne i intenzivne telesne aktivnosti na otvorenom vazduhu, posebno uz puteve za sledeće grupe građana: decu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe obolele od hroničnih bolesti dijanih puteva i kardiovaskularnih bolesti, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duvan i duvanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

- Savetuje se primena propisanih lekova za osobe s akutnim i hroničnim simptomima, te potražiti savet lekara u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma.

- Savetuje se izbegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korišćenja hemikalija, lepkova, boja, lakova i sličnog.

- Savetuje se korišćenje sredstava javnog gradskog prevoza.

- Savetuje se izbegavanje korišćenja automobila i ostalih privoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i drugog u području saobraćajnica.

- Savetuje se izbegavanje grejanja na čvrsta goriva.

Poslednjih nekoliko dana vazduh i u glavnom gradu BiH je zagađen i opasan po zdravlje građana, navodi Klix.ba. Zbog toga je Vlada KS nekoliko puta proglašavala stanje uzbune i predlagala kratkoročne mere.

Makedonski mediji prenose i da u Severnoj Makedoniji postoji trend da se tokom zimskih meseci svake godine upozorava na zagađenje vazduha, ali da najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (SSO) otkrivaju da je ovo samo jedan od mnogih ekoloških problema u zemlji.

strana 1 od 167 idi na stranu