Stefanović odgovorio Tanji Fajon VIDEO

"Smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto daje veće šanse svim političkim akterima da uđu u parlament".

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.01.2020.

18:05

Stefanović odgovorio Tanji Fajon VIDEO
Foto: TANJUG / MUP REPUBLIKE SRBIJE / bb

To je izjavio predsednik Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović.

On na kritike evropske poslanice Tanje Fajon odgovara da Fajon treba da donosi sud na osnovu toga da li je predlog bolji s gledišta interesa građana Srbije, a ne za Saveza za Srbiju.

"Na koji način smanjenje cenzusa ugrožava bilo čije pravo? To, naprotiv, daje čak više prava svima, osim SNS, koja potencijalno može da bude oštećena i da ima manje mandata. Veći broj lista može da uđe u parlament i to je dobro za društvo. To je dobro i za vraćanje dijaloga u Skupštinu Srbije, ali i u lokalne parlamente", rekao je Stefanović za Tanjug.

On je objasnio da su i predstavnici Evropskog parlamenta, Misije OEBS-a i opozicionih stranaka insistirali, a Vlada Srbije se složila, da se izborni uslovi, zakonodavni okvir i sve ono što olakšava građanima da imaju što bolje izbore, unapređuje u kontinuitetu.

Stefanović podseća da je skupština usvojila više izmena zakona, krajem decembra, ali i da su rešena neka pitanja, koja se tiču medijskih sloboda, REM-a, RTS-a, između ostalog, i na insistiranje opozicije i dodao da se niko tome nije suprostavljao.

"Mislim da ne postoji racionalno objašenjenje da se bilo ko suprostavi smanjenju cenzusa. Razumem da o tome treba da se vodi rasprava. U slučaju da se odlučimo za to, imaćemo javnu raspravu, kao i raspravu u parlamentu. Svi zakoni koji ulaze u skupštinu idu u redovnu proceduru, imaju javnu raspravu, biće dovoljno vremena za narodne poslanike da se o tome izjasne", naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, svi koji su se izjasnili da žele da učestvuju na izborima su rekli da je ovo dobar potez, a na one koji su se odlučili na bojkot - i ne utiče.

"Da li oni imaju svoje lukrativne ciljeve koje su želeli da ostvare, pa misle da im ne ide u prilog, a ne zanima ih da li je u interesu građana...? Mi ne možemo da se prema tome odnosimo interesno...Možda je loše za neke od tih pojedinačnih stranaka iz ugla da oni žele da bojkotuju izbore, ali čak i kad bi se sutra opredelili za izbore i za njih je ovo bolje i lakše i omogućava im da lakše dođu do toga da se u parlamentu bore za građane", rekao je Stefanović.

Stefanović smatra da je predlog o smanjenju cenzusa "isterao na čistac" ko se zalaže za demokratiju, a ko samo kritikuje zarad kritike.

"Oni koji su iskreni u nameri da demokratija u Srbiji postoji, mogu da kažu 'žao nam je što je to predložio Vučić, ali super je ideja'. I, imate one koji će reći 'šta god da se predloži ne valja, jer time se ne ostvaruju naši ciljevi'", rekao je on.

Na ocene Tanje Fajon, koja na osnovu mogućeg motiva vlasti, da umanji efekte bojkota, zaključuje da izbori neće biti fer zbog promene cenzusa, Stefanović poručuje da evropska poslanica ima mandat da sagleda "da li je ovo bolje nego što je bilo 2012. godine".

Podsetio je i na izveštaj Verice Barać iz 2011, koja je tada konstatovala da su mediji pod kontrolom vlasti, što, podseća, niko nije demantovao.

"Mi smo danas napravili značajan napredak u odnosu na ta vremena i mislim da oni koji donose takve zaključke ne treba da se bave time da li su oni koji su njima omiljeni ovim zadovoljni, da li se ispunjavaju njihovi ciljevi, kao ni da li se ispujnavaju ciljevi vlasti, već da li je bolje po građane", kaže Stefanović.

Kako kaže, kada navijate za jednu stranu, iz nekih svojih razloga, a ta strana nije zadovoljna, onda to može da bude problem po neko društvo - da bude optuživano nemuštim optužbama.

"Kad pogledate te iz SzS, na čijoj je ona više strani, ako tako mogu da kažem, kad bi pojedinačno izašli, a da je cenzus pet odsto, nijedna od tih stranaka ne bi prešla taj cenzus i šta bi onda bio njihov komentar? Da smo nedemokratsko društvo i da je neko sa 3 ili 4 odsto ostao van parlamenta?", konstatovao je Stefanović.

Smanjenje cenzusa Stefanović vidi kao veliki iskorak za demokratiju, te ističe da niko relevantan ne može da kaže da je u pitanju korak unazad.

"Građanima će biti omogućeno da se još preciznije opredele, jer za nekog, na primer, ne bi glasali ukoliko bi smatrali da nema šanse da pređe cenzus. Imaćemo pravičnije predstavljanje političkih i građanskih grupacija u republičkom i lokalnim parlamentima", rekao je Stefanović.

Zaključuje da je ključni problem jednog dela opozicije to što ne mogu da prihvate činjenicu da ih narod ne želi.

"Nije stvar koliko ste često na televizji, ako kvalitet onoga što prezentujete nije dobar. Uvek ćete biti nezadovoljni, bez obzira na modele, jer ne pobedujete", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: