Petorica američkih vojnika ukrala 200.000 dolara

Vilijem Čemberlejn, bivši vojnik, pripadnik specijalnih snaga SAD, priznao je krivicu da je kovao zaveru kako bi ukrao 200.000 američkih dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ selensergen
Ilustracija: Depositphotos/ selensergen

On je zaveru skovao sa još četiri osobe.

Novac je bio namenjen borbi protiv terorizma u Avganistanu, a Čemberlejnu sada preti zatvorska kazna do 15 godina, saopštili su federalni tužioci.

Bivši narednik prve klase Čemberlejn (46) izjasnio se u ponedeljak krivim za zaveru i primanje ukradene državne imovine u saveznom sudu u Severnoj Karolini, nakon dugogodišnjeg odricanja krivice, saopštili su tužioci, preneo je Rojters.

Prepostala četiri vojnika, koji su poput Čemberlejna bili pripadnici treće Grupe specijalnih snaga u Fort Bragu u Severnoj Karolini i služili u Avganistanu, priznali su krivicu 2014. godine, dok je Čemberlejn planirao da se brani na suđenju.

Petorica vojnika su optuženi za krađu 200.000 dolara između jula 2009. i januara 2010. godine dok su zajedno bili raspoređeni u Avganistanu.

Oni su imali pristup fondovima za specijalne snage za podršku protivterorističkim operacijama, novcu za kupovinu zaliha i podržavanje humanitarnih projekata za izgradnju puteva, škola i medicinskih ambulanti, naveli su tužioci.

Oni su ukradeni novac pretvarili u poštanske naloge kupljene u vojnim poštama u Avganistanu, slali gotovinu rođacima poštom ili nosili gotovinu kada su odlazili kući, ukazali su tužioci.

Kada im se prvi put obratila policija, oni su lažno tvrdili da su novac dobili na kocki ili ga poneli sa sobom iz SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu