Supruga ubice premijera registrovala političku partiju

Supruga Jigala Amira koji je pre 24 godine ubio premijera Izraela Jicaka Rabina zvanično je prijavila novu političku partiju pred parlamentarne izbore 2. marta.

Izvor: Beta

Utorak, 14.01.2020.

17:26

Supruga ubice  premijera registrovala političku partiju
Foto: Depositphotos/Andrew Lozovyi

Registrujući partiju nazvanu Fer suđenje (Mišpat Cedek) ona je pozvala da se ponovi sudski postupak protiv njenog supruga i, kako je rekla, za "sve nevine ljude nepravedno zatočene".

Majka ubice Geula Amir je šesta od osam kandidata na listi te nove stranke.

Amir (49) služi doživotnu kaznu za ubistvo Rabina.

On je u samici, a oženio se već kad je bio zatočen posle duge pravne bitke.

Njegov slučaj je jasan, snimljen je video kamerom kako podiže pištolj u pravcu Rabina posle mitinga za mir u Tel Avivu.

Amir, religiozni nacionalista koji se protivio Rabinovoj politici sklapanja mira sa Palesticima, je priznao zločin i rekonstruisao ga i nikada nije povukao svoje svedočenje.

Ipak je bilo puno teorija zavere u kojima se navodila mogućnost da Amir nije ubica.

One su se zasnivale na tvrdnjama da su ispaljeni ćorci, da svedoci nisu videli krv na mestu ubistva i da je vožnja Rabina do obližnje bolnice bila preduga.

Raniji pokušaji da se Amir oslobodi na osnovu takvih teorija nisu urodili plodom.

I sud koji ga je osudio i komisija osnovana da ispita niz događaja koji su doveli do ubistva odbacili su teorije o zaveri i zaključili da je Amir kriv za ubistvo.

"Samo mi možemo to učninti, ne političari, oni ne mare", rekla je Amirova supruga Alisa Trimbobler-Amir koja već dugo vodi kampanju da se on oslobodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: