Prag izabrao drugog partnera, Šangaj odmah prekinuo sve odnose

Šangaj je u utorak prekinuo sve zvanične odnose s gradom Pragom, nakon što je češka prestonica izabrala partnerstvo s Tajpejem umesto s Pekingom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.01.2020.

12:19

Prag izabrao drugog partnera, Šangaj odmah prekinuo sve odnose
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kancelarija za spoljne poslove šangajske gradske vlade navela je da najoštrije osuđuje odluku Praga i protestuje zbog nje, preneo je AP.

Šangaj će odmah obustaviti odnose i sve zvanične kontakte s Pragom, navodi se u obaveštenju šangajske gradske vlade.

Potez je usledio dan nakon što je grad Prag potpisao sporazum o saradnji sa glavnim gradom Tajvana, koji Kina smatra odmetničkom provincijom.

Prošle godine Prag je odbio da potpiše sporazum sa Pekingom koji je uključivao i klauzulu u kojoj je bilo navedeno da grad podržava princip jedne Kine.

Češka vlada priznaje princip jedne Kine, ali praške vlasti se tome protive.

Na jučerašnjoj ceremoniji potpisivanja partnerstva, gradonačelnik Praga Zdenek Hrib rekao je da Prag i Tajpej dele "demokratske vrednosti, poštovanje osnovnih ljudskih prava i kulturnih sloboda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: