Haftar napustio Moskvu, počeli sukobi

Komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar napustio Moskvu bez stavljanja potpisa na primirje, potvrdio Lavrov. "Setite se NATO bombardovanja 2011."

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Nakon što je objavljeno da je Haftar napustio Moskvu, bez postignutog sporazuma o primirju u Libiji između snaga lojalnih Haftaru i zvanične vlade koju podržavaju Ujedinjene nacije, sukobi su nastavljeni.

Haftar se u Moskvi, kako prenose svetski mediji, u ponedeljak sastao s premijerom međunarodno priznate Libije Fajezom Sarajem. Oni su pokušali, uz medijaciju Rusije i Turske, da postignu primirje, odnosno prekid vatre. Međutim, rano jutros iz Moskve je saopšteno da je Haftar napustio rusku prestonicu bez postignutog dogovora.

"Libija je bila bombardovana od NATO u 2011. a još uvek se suočavamo s posledicama te ilegalne, kriminalne akcije čije posledice su najviše osetili ljudi koji žive u Libiji", ukazao je Lavrov.

Istočnolibijske snage, odnosno Libijska nacionalna armija, na čijem čelu je Haftar, pokušavaju da zauzmu Tripoli, koji je pod komandom vlade koju podržavaju međunarodne snage.

Haftarove snage su danas saopštile da su spremne i posvećene tome da postignu pobedu.

Kako prenosi Rojters, nakon što je Haftar napustio Moskvu počeli su oružani sukobi na jugu Tripolija, a u saopštenju objavljenom na lokalnoj televiziji Haftarova vojska je proglasila sporemnost i opredeljenje za pobedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu