Stefanović: U Siriji i Iraku 28 punoletnih državljana Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi 28 punoletnih državljana Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Screenshot/O2
Screenshot/O2

Stefanović je tom prilikom naveo da je država donela zakon kojim se kažnjava učešće njenih državljana u stranim sukobima.

Stefanović je na predavanju u Školi nacionalne odbrane "Suprotstavljanje ekstremizmu i terorizmu kao važan segment nacionalne bezbednosti Srbije" kazao da je taj zakon uticao da se drastično smanji broj državljana Srbije koji idu na strana ratišta.

"Prema našim podacima devet se vratilo u Evropu, ne samo u našu zemlju, dok je 12 osoba poginulo. Ova statistika ne obuhvata podatke za teritoriju Kosova, jer nemamo potpuni uvid u to", rekao je Stefanović, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istakao je da borba protiv organizovanog kriminala i pranja novca predstavlja važan aspekt u borbi protiv terorizma i dodao da skoro 40 odsto terorističkih napada ima veze sa organizovanim kriminalom.

"Zato je danas borba protiv pranja novca i organizovanog kriminala značajna i u aspektu borbe protiv terorizma. Nekada je to bilo potpuno razdvojeno, ali danas organizovani kriminal, pre svega trgovina narkoticima, donosi mnogo novca i deo tog novca se koristi i za finansiranje terorizma širom sveta", kazao je Stefanović.

Govoreći o merama koje je Srbija preduzela u sprečavanju finansiranja potencijalnog terorizma, Stefanović je rekao da su sprovedene mere koje preporučuju međunarodni subjekti u borbi protiv finansiranja terorizma i pranja novca, kao i da su promenjeni zakoni koji targetiraju onlajn klađenje ili korišćenje kripto-valuta.

"Identifikovali smo slabe tačke u našem sistemu, pre svega oko onlajn plaćanja, bilo da je reč o igrama na sreću ili drugim finansijskim transakcijama, ali ulaganjima u građevinu, pre svega fizičkih lica, a ne kompanija. To su najozbiljniji izvori potencijalnog pranja novca. Praćenjem tih aktivnosti možemo doći i do organizovanog kriminala i do potencijalnog finansiranja terorizma", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu