Odobreno razmatranje Netanjahuovog zahteva za imunitet

Izraelski poslanici su odobrili su formiranje odbora koji će razmotriti zahtev premijera Benjamina Netanjahua za imunitet od sudskog gonjenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2020.

20:50

Odobreno razmatranje Netanjahuovog zahteva za imunitet
EPA/Tsafrir Abayov

Protiv Netanjahua je u novembru podignuta optužnica za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanjahu je optužen da je primao skupe poklone od bogatih pristalica i da je činio političke ustupke u zamenu za pozitivno izveštavanje u medijima.

U sadašnjem, prelaznom parlamentu, Netanjahuovi protivnici imaju većinu. On je pokušao da odloži glasanje o imunitetu za period posle izbora zakazanih za 2. mart, nadajući se da će na njima većinu dobiti poslanici koji mu drže stranu.

Netanjahu, koji je na vlasti ukupno preko 13 godina, više od bilo kog njegovog prethodnika, negirao je da je učinio nešto loše i optužbe označio "pokušajem (državnog) udara". Zahtev za imunitet zvanično je predao parlamentu početkom ovog meseca.

Netanjahuova konzervativna stranka Likud pokušala je da odloži razmatranje zahteva, ali je u nedelju pravni savetnik parlamenta rekao da nema osnova za sprečavanje formiranja odbora koji se time bavi.

Sudski proces u korupcionaškim slučajevima protiv Netanjahua ne može da počne dok izraelski parlament Kneset ne donese odluku o premijerovom zahtevu za imunitetom. Ako Netanjahuov zahtev bude odbijen, kako se očekuje, njega će na izborima pratiti senka sudskog procesa.

Prema izraelskom zakonu, ministri moraju da podnesu ostavku ako su optuženi, ali se od premijera to ne traži direktno.

Netanjahu je premijer prelazne vlade već godinu dana jer posle dva izborna ciklusa, u aprilu i septembru, nije uspeo da formira koalicionu vladu, zbog čega će u Izraelu u martu biti održani treći izbori za manje od 12 meseci.

M artovski izbori se smatraju referendumom o Netanjahuovoj sposobnosti da bude na premijerskoj funkciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: