"Napredujemo, ali bez sporazuma o prekidu vatre"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je ostvaren napredak u pregovorima o Libiji u Moskvi, ali da nije potpisan sporazum o prekidu vatre.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.01.2020.

18:30

EPA/ PAVEL GOLOVKIN

Lavrov je rekao da su "neke strane" u sukobu potpisale sporazum o prekidu vatre, ali da je komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar tražio još vremena da razmotri stvar.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da je Haftar tražio da do sutra ujutru razmotri dogovor.

Pregovori su usledili nakon primirja koje je u ponoć između subote i nedelje stupilo na snagu kao deo inicijative predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Taijipa Erdogana i predstavlja prvi prekid u borbama u poslednjih nekoliko meseci.

Odmah su se, međutim, pojavili izveštaji o kršenjima sa obe strane.

Agencija podseća da razni "strani igraci" podržavaju dve rivalske vlade Libije, a nedavno su pojačavali svoje ucešće u sukobima u toj zemlji bogatoj naftom.

Istočnu vladu podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje, uključujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok Turska, Italija i Katar podržavaju vladu u Tripoliju.

Libija je utonula u nemire nakon građanskog rata 2011. godine kada je svrgnut i ubijen njen lider Moamer Gadafi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: