"Crnogorska vlada spremna za dijalog sa MCP"; "Protesti neće prestati"

"Vlada Crne Gore je spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim verskim zajednicama o primeni Zakona o slobodi veroispovesti".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.01.2020.

10:08

Iluistracija: Depositphotos/ Artzzz

To je izjavio potpredsednik vlade Zoran Pažin i dodao da je crnogorska vlada spremna da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor,

Pažin je u intervjuu za BBC na srpskom jeziku rekao da je vlada spremna da razgovara o tim uslovima čim, kako je rekao, Mitropolija iskaže spremnost za dijalog.

Nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje. Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savesti, budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovesti, i da bi zakoni jednako važili za sve”, naglasio je Pažin.

Potpredsednik je podsetio da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve verske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim verskim zajednicama.

“Prvobitni zakonski tekst je znatno izmenjen, budući da je vlada prihvatila sve predloge verskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tela Saveta Evrope”, tvrdi Pažin.

Pažin je rekao da ne vjeruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije.

“Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih suseda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist”, naveo je Pažin, preneo je podgorički portal CdM.

Stigao i odgovor

Rektor Bogoslovije na Cetinju, Gojko Perović, odgovorio je danas Pažinu da protesti neće prestati niti će biti obustavljeni dok sporni Zakon o veroispovesti nepovratno ne bude stavljen van, kako je rekao, pravne i političke snage.

"Možemo razgovarati i razmatrati inicijative i naše i vladine, ali naši protesti niti će prestati niti će biti obustavljani, dok se ovaj zakon nepovratno ne stavi van svake pravne i političke snage", rekao je Perović za podgoričke Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: