Državna matura pomerena, ministarstvo objavilo razlog

Državna matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, umesto u junu 2021. godine, pomerena je za godinu dana i biće uvedena 2022. godine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.01.2020.

15:51

Državna matura pomerena, ministarstvo objavilo razlog
Ilustracija: Deposit photos/ minervastock

Odluka je doneta, jer, kako je procenjeno u Ministarstvu prosvete, gimnazijalci rade po reformisanom programu od školske 2018/19. godine, pa je najbolje da oni budu prva generacija koja će polagati državnu maturu.

"Procenili smo da je u najboljem interesu učenika, ali sistema, da imamo još godinu dana kako bi dobro pripremili maturu, dobro informisali učenike. Državnu maturu polagaće generacija učenika koji su rođeni 2003. godine, a školske 2018/19 upisala prvu godinu srednje škole", rekla je savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović za Tanjug.

Pojedine visokoškolske ustanove negodovale su zato što će državna matura da zameni prijemni na fakultetima. Međutim, u Ministarstvu prosvete kažu da je to jedini način da se svi srednjoškolci dovedu u ravnopravan položaj.

Ostaće, kako kažu, mogućnost pojedinim fakultetima da organizuju dodatna testiranja kandidata ili proveru posebnih sklonosti. Takođe, predstavnici fakulteta biće uključeni i u izradu zadataka za državnu maturu.

"Da bi zadobili poverenje fakulteta bitna je uključenost fakulteta u radne grupe koje izrađuju zadatke za državni ispit", naglasila je Kosanovićeva.

Ona je navela da je prednost državne mature to što učenici iz unutrašnjosti neće morati da putuju u univerzitetske centre da bi polagali prijemni, već će državnu maturu polagati u svojim srednjim školama, a zatim samo doći na upis na fakultete.

"Dali smo mogućnost fakultetima da se izjasne i to će zavisiti od njih na kom nivou znanja postignuća i koji predmeti će biti ulaz za određene fakultete", navela je ona.

Planirano je da pred državnu maturu, svake godine bude organizovano probno testiranje u martu ili aprilu, te će tako "generalna proba" biti u martu ili aprilu 2022. godine.

Do tada generacija učenika koji su srednju školu upisali 2018/19. imaće dva pilot-testiranja u kojima će se testirati procedure, organizacija same državne mature.

Prvo pilot-testiranje biće u maju ove godine i u to testiranje biće uključeno nekoliko škola, dok će naredne godine u pilot testiranje biti uključene sve škole u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: