Iranski general odgovoran za obaranje aviona: Poželeo sam da sam mrtav

Zapovednik Iranske revolucionarne garde general Amir Ali Hadjizade izjavio je da njegova jedinica prihvata "potpunu odgovornost" za obaranje putničkog aviona.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/MEGHDAD MADADI
EPA/MEGHDAD MADADI

Pročitajte još:

-Iran priznao: Oborili smo ukrajinski avion

-"Atmosfera zastrašivanja agresivnog američkog režima dovela do katastrofe"

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hadjizade je rekao da je, kada je saznao za obaranje aviona, u kojem je poginulo svih 176 putnika, "poželeo da je mrtav".

Iranske oružane snage navele su da su zamenile avion za neprijateljsku metu u trenutku napada iranskih balističkih raketa na dve vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirane američke trupe.

U svom obraćanju na državnoj televiziji, Hadjizade, šef vazduhoplovne divizije rekao je i da je avion oboren raketom kratkog dometa, a navodi i da su mislili da je umesto aviona u pitanju neprijateljska krstareća raketa pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

Taj napad je bio odmazda zbog ubistva iranskog vrhovnog generala Kasima Sulejmanija koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu.

Crne kutije ukrajinskog putničkog aviona, koji je oborila iranska vojska kod Teherana, biće poslate u Francusku na dekodiranje.

strana 1 od 547 idi na stranu