SAD odbacile zahtev Iraka

SAD nemaju nameru da razgovaraju sa iračkim vlastima o "povlačenju američkih vojnika" koje je zatražio irački premijer, saopštio je Stejt department.

Izvor: Beta/AP

Petak, 10.01.2020.

18:56

SAD odbacile zahtev Iraka
Getty Images/John Moore/ Ilustracija

Prelazni irački premijer Adel Abdul-Mahdi zatražio je od Vašingtona da počne da radi na mapi puta za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Stejt department je u petak jasno odbio taj zahtev navodeći da je prisustvo američkih vojnika presudno za borbu protiv grupe Islamska država i da neće da razgovara o njihovom povlačenju.

"Bilo kakva delegacija poslata u Irak bila bi posvećena tome kako da preispitamo naše strateško partnerstvo, ne da razgovaramo o povlačenju trupa nego o ispravnom i odgovarajućem položaju naših snaga na Bliskom istoku", rekla je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

"Želimo da budemo prijatelj i partner suverenom, imućnom i stabilnom Iraku", dodala je ona.

Mahdijev zahtev podstaknut je američkim napadom dronom 3. januara u Bagdadu u kome je ubijen visoki iranski general Kasim Sulejmani.

Irački premijer je u telefonskom razgovoru sinoć rekao američkom državnom sekretaru Majku Pompeu da nedavni američki napadi u Iraku predstavljaju neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i kršenje njihovih bezbednosnih dogovora, saopšteno je iz kancelarije iračkog premijera.

On je pozvao Pompea da pošalje izaslanike u Irak da pripreme mehanizam za sprovođenje rezolucije iračkog parlamenta o povlačenju stranih trupa, navodi se u saopštenju.

Iračani su besni i osećaju se bespomoćno zato što su uhvaćeni usred borbi između dva najbliskija saveznika Bagdada, Amerikanaca i Iranaca. Abdul-Mahdi je rekao da odbacuje sva kršenja iračkog suvereniteta, kao i iranske i američke vazdušne udare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: