Rusija vratila protestnu notu Ukrajini: Krim i Sevastopolj su deo Rusije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije vratilo je Ukrajini protestnu notu koju je zvanični Kijev uputio Moskvi zbog posete ruskog predsednika Krimu 9. januara.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

16:10

Rusija vratila protestnu notu Ukrajini: Krim i Sevastopolj su deo Rusije
Ilustracija: Deposiphotos/AndrewLozovyi

Kako navode iz ruskog ministarstva, zvanična Moskva je vratila tu protestnu notu bez razmatranja zbog, kako kažu, "odsustva osnova za protest".

Ministarstvo je takođe navelo da ni predsednik Rusije ni drugi ruski politički zvaničnici nisu dužni da usaglašavaju sa drugim zemljama svoje posete u okvirima, kako se navodi, "subjekata Ruske Federacije", što se odnosi na Krim i na Sevastopolj.

Zvanična Moskva je istovremeno pozvala Kijev da "prihvati realnost" da su Krim i Sevastopolj, kako kažu, sastavni deo Ruske Federacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je prethodno protest ruskoj strani zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina Krimu, tokom koje je pratio zajedničke vežbe ruske Crnomorske i Severne flote u Crnom moru.

Ukrajina je uputila notu protesta Rusiji jer smatra da je ta, kako navode, nedogovorena poseta Putina privremeno okupiranom Krimu s ciljem praćenja nezakonite obuke ruske flote i lansiranja raketa, "još jedno grubo kršenje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: