Burna rasprava: Gde je granica? - Nakon reakcije Ministarstva i izvinjenja tabloida, "napad" na ministra VIDEO

Dno medijskog nemorala i bestidnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja povodom jučerašnjih naslovnih strana pojedinih tabloida.

Izvor: B92, Prva

Petak, 10.01.2020.

10:02

Burna rasprava: Gde je granica? - Nakon reakcije Ministarstva i izvinjenja tabloida,
Screenshot/TV Prva

Reč je o naslovnim stranama na kojima su se našle izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Jedan tabloid se izvinio devojčici, njenoj porodici i javnosti, ali svakako se postavlja pitanje - gde je granica, zašto Ministarstvo nije reagovalo ranije kada se na naslovnim stranama danima nalaze detalji potrage ali i fotografije nađene devojčice, kako iz tužilaštva i policije cure informacije?

"Ministarstvo je i te kako reagovalo ranije i na vreme. Mi smo u trenutku kada je devojčica pronađena tog dana reagovali i ja sam kao državni sekretar zamolio sve medije da prilikom izveštavanja o tom slučaju maksimalno povedu računa o vokabularu i načinu izveštavanja jer se radi o maloletnom licu koje je u osetljivim godinama i čiji je život tek počeo", rekao je za Prvu televiziju Aleksandar Gajović. državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

On je dodao da je reagovao još jednom jer se videlo da se mediji kreću u pravcu potrage za senzacionalizmom i lascivnim scenama.

"Srpski telegraf" je jedini tabloid koji se izvinio zbog svoje jučerašnje naslovne strane a glavni i odgovorni urednik tog lista Milan Lađević rekao je da su detalje svedočenja Ninoslava Jovanovića objavili "iz najbolje namere".

"Pre svega imali smo dobronamerne kritike da to može da uznemiri porodicu i deo javnosti i videli smo da se uznemirio deo javnosti i bilo je korektno i pošteno da se izvinimo. Mi nismo imali nameru da povredimo dostojanstvo Monike i njene porodice, njeno dostojanstvo je povredio monstrum i sudija koji je pustio monstruma ranije. Mediji su izneli samo podatke, priznanje krivičnog dela, da sutra ne bude monstrum je nju samo držao zatočenu. Znate razne priče su se pojavljive, da to nije taj čovek, da on nju nije silovao i zlostavljao. Mi smo to uradili iz najbolje namere", rekao je on i pokazao izveštaje zapadnih medija o slučaju Fricl, navodeći detalje i tog slučaja.

Lađević je potom "napao" ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

"Ovo što kaže Ministarstvo u saopštenju, ministar Vukosavljević, ovo je prostački rečnik koji ne priliči jednom ministarstvu. Medijski lešinari, bestidnost, nemoral - o čemu, bre, ti pričaš čoveče? Kako te nije sramota? Gde si bio kada su pretili da će ubiti snajperom Vučića? To je ugrožavanje, to je za tužilaštvo. On ne čita zakone, on nema pojma. Ili je ministar glup ili radi iz nekih drugih namera?", poručio je Lađević.

"Mislim da to ne bi trebalo da bude tema ovog razgovora", rekao je Gajović i dodao: "Tema je mnogo tužnija, tabloidi ponekada, u poslednje vreme češće prelaze tu crvenu liniju dobrog i ukusnog ponaša i načina kako se izveštava. Dobro e da se "Srpski telegraf" izvinio i na neki način način priznao grešku. Motiv nije bitan. Važno je da smo mi prekršajnu prijavu podneli protiv tri tabloida koji su povredili nekoliko članova Zakona o informisanju i medijima. To je ono što je Ministarstvo imalo kao obavezu da uradi".

Igor Jurić, osnivač fondacije "Tijana Jurić", objavio je juče na Tviteru da kada je Tijana ubijena njena sestra je danima mogla da vidi na naslovnm stranama kako joj je sestra patila i koliko se mučila pred smrt. Dodao je i da je molio redakcije da prestanu da pišu zbog Tijanine sestre, ali nisu poslušali.

"Kada se sve završilo u Tijaninom slučaju, njenoj majci je pozlilo posle jednog teksta u novinama. Ja sam ceo iskaz optužnice video na sudu, dok Tijanina majka i sestra znaju samo ono što su videle u medijima. Nikada neću zaboraviti naslovnu stranu jednog tabloida. Išli smo ulicom i na naslovnici je pisalo Tijana, a krv se slivalla niz slova, i bili su ispod tačno neki detalji iz optužnice. Jednostavno je neko dostavio novinarima to. To je slučaj i sa fotografijom otete devojčice iz bolničkih kola. Ja bih voleo da znam ko dostavlja te informacije. Koga je briga koliko je puta ta devojčica silova, koga je briga kao je moje dete ubijeno", rekao je Jurić.

Žestoka rasprava nastavila se i povodom objavljivanja fotografije deteta nakon pronalaska.

Opširnije u video-prilogu:
Pročitajte još:

Ministarstvo: "Srpski telegraf" nastavio sa medijskim zločinjenjem, izvinjenje bilo lažno i licemerno

Ministarstvo osudilo pretnje smrću novinarima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: