"Doći će vreme za integraciju sa Srbijom, drugi neka se ljute koliko hoće"

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže kako je budućnost Republike Srpske u "integraciji sa Srbijom" najavljujući kako taj proces ništa neće zaustaviti.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 09.01.2020.

16:06

Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

A predsednica vlade Srbije Ana Brnabić istovremeno je obećala nastavak pune podrške Beograda vlastima u Banjaluci.

"Ne smemo bežati od naše integracije sa Srbijom... Neka se (drugi) ljute koliko hoće. Mi imamo pravo na to", kazao je Dodik u govoru koji je održao u Banjaluci, gde je tokom dana, nakon parade u kojoj su učestvovali policajci, upriličena svečana akademija povodom obeležavanja 9. januara kao Dana RS, uprkos činjenici da je Ustavni sud BiH takav praznik proglasio neustavnim i ukinuo ga, piše Injdex.hr.

Dodik je u svom govoru RS opisao kao "hrišćansku republiku" koja ima svoju teritoriju, tela vlasti i narod "zagledan u Srbiju" i najavio je kako će taj narod jednog dana odlučiti o osamostaljenju sadašnjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

"Doći će vreme kada ćemo imati to pravo (na samoopredjeljenje)", kazao je Dodik.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić, koja je u Banjaluku doputovala zajedno s ministrima obrane Aleksandrom Vulinom i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, najavila je tokom akademije kako će Beograd nastaviti da podržava RS.

"Ulazimo u još jednu eru podrške našem narodu u RS", kazala je Brnabićeva najavljujući finansijsku pomoć i za Srbe u drugim zemljama regije, uključujući Hrvatsku.

Brnabićeva je utvrdila kako je Srbija kao "matica Srba gde god oni živeli" sinonim za mir, stabilnost i sigurnost dodajući kako neće prekrštenih ruku gledati šta se dešava u njenom okruženju.

"Srbija bez nepotrebnog izvinjavanja provodi politiku podržavanja našeg naroda gde god on živeo", kazala je premijerka, koja je na proslavu 9. januara kao Dana RS doputovala kao posebna izaslanica predsednika Aleksandra Vučića.

Devetog januara 1992. godine na Palama su se okupili neki od zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH i proglasili "srpsku republiku BiH" koja je kasnije preimenovana u RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: