"Udarili smo im šamar, ali nije dovoljno", "Smrt Americi"

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da je raketni napad na baze s američkim vojnicima u Iraku šamar Americi, ali da "vojna akcija nije dovoljna"

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 08.01.2020.

09:15

Foto: Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

Hamnei je dodao da "korumpirano prisustvo SAD u regionu treba da se okonča", navodeći da je ono izazvalo rat, podele i uništenje, prenosi AP.

On je u govoru pohvalio vrline generala Kasima Sulejmanija koji je ubijen u nedavnom američkom napadu u Iraku rekavši da je on "veliki, hrabar ratnik".

Masa je, prenosi BBC, vikala: "Smrt Americi".

Iranski predsednik poručio je SAD da je Vašington možda "odsekao ruku" iranskom vojnom generalu Kasemu Sulejmaniju, ali da će zauzvrat biti odsečena "američka noga" u regionu.

Iranski predsednik Hasan Rohani je ovo izjavio nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku, prenosi Rojters.

Iran je ispalio 22 balističkih projektila na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".

"Legitimna samoodbrana"

Iranski raketni napadi na američke mete u Iraku su "legitimna samoodbrana", poručio je danas iranski ministar spoljnih poslova, ističući da procene Vašingtona o odmazdi ne bi trebalo da se zasnivaju na iluzijama.

"Naša akcija je legitimna samoodbrana i SAD bi trebalo da izbegavaju procene na osnovu iluzija", izjavio je ministar Džavad Zarif iranskoj državnoj televiziji, prenosi Rojters.

Iran je ispalio 22 balističke rakete na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".

Napad na bazu u Iraku potvrdio je iz Pentagona, a rakete su lansirane sa teritorije Irana.

Zarif je prethodno na Tviteru objavio da je Iran preduzeo i okončao proporcionalne mere u samoodbrani u skladu sa članom 51 Povelje UN na baze odakle je pokrenut "kukavički napad" protiv iranskih državljana.

"Ne želimo eskalaciju ili rat, ali ćemo se braniti protiv agresije", napisao je Zarif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: