Nova adresa za migrante iz Meksika na putu prema SAD - Gvatemala

Meksikanci koji traže azil u SAD mogli bi biti upućeni u Gvatemalu na osnovu bilateralnog sporazuma koji je ta država potpisala prošle godine s Vašingtonom.

Izvor: B92

Utorak, 07.01.2020.

15:16

Nova adresa za migrante iz Meksika na putu prema SAD - Gvatemala
Ilustracija: EPA-EFE/Carlos Lopez

U elektronskoj pošti koju su 4. januara dobili zaposleni u Službi za državljanstvo i imigraciju SAD navodi se da će meksički državljani biti obuhvaćeni sporazumom sa Gvatemalom.

Sporazum, sklopljen prošlog jula između administracije Donalda Trampa i odlazeće vlade Gvatemale, omogućava američkim službenicima za imigraciju da pošalju tražioce azila na američko-meksičkoj granici da podnesu zahtev za zaštitu u Gvatemali, prenosi Rojters.

Meksiko se protivi tom planu, a njegovo ministarstvo spoljnih poslova saopštava da će tražiti "bolje opcije" za rešenje tog pitanja.

Tramp je rešavanje ilegalne imigracije postavio kao prioritet svog predsedavanja, kao i centralnu temu kampanje za izbore 2020. godine.

Njegova administracija je potpisala slične ugovore sa Hondurasom i Salvadorom prošle godine.

Novi predsednik Gvatemale rekao je da će preispitati sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: