Oglasio se Tramp: Trebalo ga je ukloniti pre mnogo godina

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Tviteru nakon što su snage SAD u Bagdadu ubile visokorangiranog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2020.

14:04

Oglasio se Tramp: Trebalo ga je ukloniti pre mnogo godina
Tanjug/AP/Evan Vucci

Tramp je na Tviteru napisao: "Iran nikada nije pobedio u ratu, ali nikada nije izgubio u pregovorima".

Podsećamo, Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je ubijen i bliski Sulejmanijev saradnik i zamenik šefa PMU Abu Mahdi al-Muhandes.

Nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom nalogu na Tviteru objavio sliku američke zastave - bez komentara.

Bela kuća se kasnije oglasila navodeći da je vazdušni udar "odlučujuća odbrambena akcija" koja je sprovodena "po nalogu predsednika".

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posledice i da ih očekuje "rušilačka osveta".

"Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Daeša (ID), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posledice svog avanturizma", naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Tviteru. Donald Tramp rekao je da je iranski general Kasem Solejmani imao "plan za ubistvo" mnogih Amerikanaca.

U svom prvom komentaru na ubistvo šefa elitne jedinice Revolucionarne garde, Tramp je rekao da je general bio odgovoran i za ubistva i ranjavanja "hiljada" Amerikanaca i mnogih drugih u tom regionu.

Tramp je dodao da "ga je trebalo ukloniti pre mnogo godina".

Napad je doveo do nove eskalacije odnosa Vašingtona i Teherana, a Iranski zvaničnici danas su rekli da će se osvetiti zbog napada.

Iranska državna televizija prenela je danas da je u napadu ubijeno 10 osoba, od čega je pet pripadnika Revolucionarne garde. Pročitajte još:


Eskalacija: Ubijen Sulejmani - Iran obećao "rušilačku osvetu"

Ko je bio Kasem Sulejmani

Netanjahu o ubistvu Sulejmanija: Tramp zaslužuje sve pohvale

Ko je ubijeni Inženjer - Sulejmanijeva desna ruka FOTO

Objavljeni prvi snimci sa mesta ubistva Sulejmanija VIDEO

"Iračani igraju na ulicama, zahvalni što Sulejmanija više nema" VIDEO

Rusija o ubistvu Sulejmanija: Upozoravamo

Trodnevna žalost u Iranu - zvaničnici najavili odmazdu

Premijer Iraka traži hitnu sednicu: Likvidacija Sulejmanija agresija i kršenje suvereniteta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: