Severna Makedonija bi danas trebalo da dobije Pržinsku vladu

Severna Makedonija bi danas trebalo da dobije tehničku, tzv. Pržinsku vladu, čiji mandat će trajati do 12. aprila.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2020.

08:50

Severna Makedonija bi danas trebalo da dobije Pržinsku vladu
Ilustracija: EPA-EFE/Georgi Licovski

Tada je dogovoreno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Koncept tehničke ili Pržinske vlade uveden je nakon političke krize iz 2016. godine, nakon što je aktuelni premijer Zoran Zaev počeo da objavljuje prisluškivane razgovore bivših funkcionera iz redova sada opozicionog VMRO-DPMNE.

Pržinska vlada, koja je sada i zakonska obaveza u toj zemlji, deo je Pržinskog sporazuma koji su u 2016. godini postigli tadašnji premijer Nikola Gruevski, aktuelni premijer kao tadašnji lider opozicije Zoran Zaev i predstavnici drugih stranaka, uz podršku međunarodne zajednice.

Pržinska vlada, kako nalažu zakonski propisi, formira se 100 dana pre održavanja izbora, pa je zbog tog roka Zaev još krajem oktobra najavio da će na današnji dan podneti ostavku.

Prema proceduri, makedonsko Sobranje konstatuje ostavku premijera i time pada cela vlada, a nakon toga predsednik Stevo Pendarovski daje mandat kandidatu za tehnički premijer, u ovom slučaju Oliveru Spasovskom, kojeg je predložio vladajući Socijaldemokratski savez.

Spasovski nakon toga treba da predloži tehničku vladu koja treba da bude izglasana u Sobranju i koja će upravljati zemljom do formiranje nove vlade posle izbora 12. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: