"Ministarka pravosuđa koja je prvostepeno osuđena? To je neusaglasivo"

Buduća ministarka pravosuđa Austrije Alma Zadić zbog svog bosanskog porekla našla se na meti poruka mržnje austrijskih desničara.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.01.2020.

10:51

Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

Talas poruke mržnje pokrenuo je predsednik pokrajinskog odbora Slobodarske partije Austrije u Tirolu Markus Abvercger, koji je, na Tviteru, postavio pitanje: "Može li sebi Austrija priuštiti ministarku pravosuđa koja je prvostepeno osuđena? Mislim da ne, to je neusaglasivo".

Na njegov post usledilo je niz poruka mržnje ekstremnih desničara samo zbog bosanskog porekla, kao što su "Kriminalna muslimanka postaje ministarka pravosuđa. Uskoro će doći i Sserijat" ili "Neka se vrati odakle je došla".

Pred bečkim sudom Zadićeva je osuđena, prvostepeno, na kaznu od 700 evra zbog klevete.

Ona je objavila na Tviteru jednu fotografiju pripadnika jednog desničarskog studentskog udruženja i napisala kako učesnike jednog protesta pozdravlja hitlerovskim pozdravom, uz komentar "Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima".

Na prvostepenu presudu Zadićeva je uložila žalbu, tako da postupak nije završen, što, prema Abcvergeru predstavlja prepreku da postane ministarka pravosuđa.

U debatu se uključio i glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Falter" Florijan Klenk, koji kaže da Zadićeva nije krivično gonjenja i da se radi samo o zahtevu za obeštećenje zbog uvrede.

Zadićevoj ovo nije prvi put da je suočena sa govorom mržnje zbog porekla.

U junu, tokom govora u parlamentu joj je poslanik Narodne partije Austrije (OVP) Johan Redler dobacio "Nismo ovde u Bosni".

Inače, Zadić se, kao dete, sa roditeljima doselila iz rodne Tuzle u Austriju, gde je studirala pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: